ЕС пак ще помага за диалога между Украйна и Русия

Брюксел очаква положителен развои на преговорите

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

ЕК настоява за подновяване на тристранните преговори между ЕС, Русия и Украйна за зимните доставки на природен газ, съобщава Investor.bg. Според комисаря по въпросите на енергийния съюз в общността Марош Шефчович тези преговори са гаранция за обезпечеността на зимния сезон.

За трета поредна година ЕС ще изиграе ролята на медиатор между Москва и Киев за гарантиране на зимните доставки на руския природен газ в Европа. Брюксел подкрепи договорките между двете страни за закупуване на достатъчни количества газ за газовите хранилища в Украйна.

По данни на EurActiv в момента в съоръженията се съхраняват 12 млрд. куб. метра природен газ. Киев планира да увеличи количествата до 14,5 млрд. куб. метра, но ЕС настоява за поне 16 млрд. куб. метра, които ще са гаранция за непрекъснатост на доставките. Към края на ноември 2015 в украинските хранилища бяха нагнетени 16,5 млрд. куб. метра природен газ.

През 2009 Русия спря потока за Украйна, заради неуредени финансови спорове. Няколко дни по-късно Москва обвини Киев, че отделя от транзита за собствени нужди и „врътна кранчето“ за Стария континент.

От този ход значително пострада България, която нямаше никакви други алтернативи на доставките. Сега имаме споразумение за доставка на известни количества газ през съществуващата връзка с Гърция при извънредни обстоятелства.

Украйна не купува газ директно от Русия от ноември 2015. Страната си осигурява нужните количества суровина чрез реверсивни доставки от държави в ЕС.

Междувременно официалните данни на „Газпром“ потвърждават тенденцията към ръст на износа на суровината към Европа. Към края на август ръстът е от 9,7 на сто, отчете ръководителят на „Газпром“ Алексей Милер пред журналисти в Москва.

В абсолютни цифри износът расте с 10 млрд. куб. метра, обясни той, цитиран от ТАСС. Това се равнява на доставките, които е направила компанията за Франция през 2015 година.

Прогнозата на газовия гигант са, че през 2016 ще изнесе към 170 млрд. куб. метра природен газ в Европа. През миналата година също имаше ръст - в рамките на 8% до 159,4 млрд. куб. метра.

Последни новини
Още от Новини