Саудитска Арабия обеща да не залива пазарите с петрол преди срещата на ОПЕК

Ал-Фалих: Китай и Индия демонстрират силно търсене на петрол

Логото на ОПЕК по време на 169-ото заседание на организацията във Виена, 2/6/2016. Photographer: Akos Stiller/Bloomberg Логото на ОПЕК по време на 169-ото заседание на организацията във Виена, 2/6/2016. Photographer: Akos Stiller/Bloomberg

Саудитска Арабия, най-големият износител на петрол в света, няма да увеличи производството си до максималния си капацитет и да наводни пазара, заяви министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Халид Ал-Фалих. Изявлението става само седмици преди срещата на ОПЕК, на която ще се обсъдят начините за стабилизиране на цените, пише Bloomberg. 

Саудитска Арабия не се притеснява от глобалното търсене, въпреки спада на петролните цени и забавянето на икономиката, каза Ал-Фалих в телефонно интервю. Държавата може да изпомпва 12,5 млн. барела петрол дневно, каза министърът в изявление по време на официална визита на купувачи в Азия, най-големия пазар на Саудитска Арабия, включително Китай.

"В момента пазарът е наситен със запаси от суров петрол отвъд обичайните нива. Не виждаме нужда в близко бъдеще кралството да достига максималния си капацитет," каза Ал-Фалих.

Търсенето в Китай е "много стабилно", а потреблението в Индия - "много добро", каза той. Местното потребление на Саудитска Арабия се е увеличило заради работата на две нови рафинерии - в Янбу и в Джубайл, които са повишили консумацията на суров петрол с общо 800 000 барела на ден, каза Ал-Фалих.

Саудитска Арабия изпомпва обеми близки до рекордни нива, като се опитва да запази пазарния си дял на фона на пренасищането в световен мащаб. Страната е произвеждала 10,43 милиона барела на ден през юли, сочат данни на Bloomberg.

Увеличеното предлагане, включително от страна на шистовите сонди в САЩ, предизвика спад в цените на суровия петрол в размер надхвърлящ 50 на сто в сравнение с петролния пик от 2014 година.

През следващия месец Саудитска Арабия планира да проведе неформални разговори в Алжир с останалите членове на Организацията на страните износителки на петрол. Целта е стабилизиране на цените на черното злато.

 

Последни новини
Още от Новини