БНБ запазва контрола над Сребърния фонд

Одобриха дългосрочна инвестиционна политика за управлението на фонда

Снимка: БНБ Снимка: БНБ

Правителството запазва консервативния подход за управление на активите на Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система (т.нар. Сребърен фонд). Това е записано в дългосрочната инвестиционна политика за фонда, одобрена днес по време на правителственото заседание.

Стратегията за управление обхваща периода 2017-2019, пише Investor.bg. Според нея активите на Сребърния фонд ще останат на депозит в Българската народна банка (БНБ) или ще бъдат използвани други инструменти, които централната банка предлага.

Кабинетът оценява, че настоящите пазарни условия не предполагат реализирането на висока доходност при желаните ниски нива на инвестиционенриск.

„Активите на фонда да се управляват при спазване принципите на надеждност, ликвидност и прозрачност“, допълват от Министерския съвет.

По данни на Министерството на финансите, което управлява Сребърния фонд, средствата в него към 31 юли 2016 са в размер на 2,646 млрд. лв. От тях 2,641 млрд. лв са в годишен депозит в БНБ. Това е станало с решение на Управителния съвет на Фонда. 

Целта на създаването на Фонда е да се подпомага и гарантира устойчивостта на държавната пенсионна система.

Последни новини
Още от Новини