Защо Сечин поиска Роснефт да купи държавните дялове в Башнефт

Анализ на Райън Чилкот от Bloomberg

Петролна цистерна на Роснефт ОАО в Туапсе, Русия. 3 май 2016. Photographer: Alexander Zemlianichenko Jr./Bloomberg Петролна цистерна на Роснефт ОАО в Туапсе, Русия. 3 май 2016. Photographer: Alexander Zemlianichenko Jr./Bloomberg

Райън Чилкот от Bloomberg коментира новината за предложението на Игор Сечин правителството на Русия да продаде контролния пакет в Башнефт на Роснефт за 5 млрд. долара.

В понеделник, 29 август 2016 Bloomberg съобщи, позовавайки се на двама високопоставени източници, че генералният директор на Роснефт Игор Сечин е поискал Кремъл да позволи на държавната компания да купи правителствения дял в Башнефт за 5 млрд. долара.

Президентът Владимир Путин не е коментирал официално предложението. Не отговори и прессекретарят на премира Дмитрий Медведев, съобщава Bloomberg.

Според предложението на Сечин, сделката по приватизацията на Башнефт и последващата продажба на 19,5% от акциите на Роснефт би донесло на държавата 16 млрд. долара. Това би намалило прогнозата за дефицит през 2016 два пъти.

Петролна сонда на Башнефт край Отдара, Уфа, Русия. 5 март 2016. Photographer: Andrey Rudakov/BloombergПетролна сонда на Башнефт край Отдара, Уфа, Русия. 5 март 2016. Photographer: Andrey Rudakov/Bloomberg

Нецелесъобразно

В началото на август министърът на икономиката на Русия Алексей Улюкаев каза, че Роснефт е подал заявка за участие в приватизацията на Башнефт, но едва ли ще попадне в шортлиста на претендентите за покупка на държавния пакет в петролната компания – участието на Роснефт в приватизацията на башкирската компания е нецелесъобразно, съобщава РИА Новости.

Министърът на енергетиката Александър Новак се съгласи с Улюкаев, а вицепремиерът Аркадий Дворкович още в края на юли каза, че Роснефт не може да участва в приватизацията на Башнефт и че това е официалната позиция на правителството, пише РИА.

 

Четете още: Приликите и разликите между Русия и Саудитска Арабия, анализ на Кузман Илиев от Bloomberg TV Bulgaria.

Последни новини
Още от Новини