Турция извън ЕС, докато Ердоган е президент

Присъединяването не е реалистично и през следващото десетилетие

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Турция няма да стане член на Европейския съюз (ЕС), докато Реджеп Тайип Ердоган е президент на страната, коментира комисарят по въпросите на цифровата икономика на ЕС Гюнтер Йотингер в интервю за Bild.

“На базата на сегашните условия присъединяването не е реалистично и през следващото десетилетие“, каза той.

Йотингер вече коментира отношенията между ЕС и Турция на фона на споразумението за реадмисия на нелегално влезлите в Европа бежанци, идващи от турските лагери. Според комисаря е нереалистично визите за турски граждани, пътуващи в ЕС, да бъдат отменени до края на 2016.

Турция започна преговори за членство в ЕС през 2005, но има много малък напредък в разговорите по главите. В допълнение и много от сегашните членове на общността са притеснени от приемането на голяма мюсюлманска държава, а отношенията между ЕС и Турция се изостриха след опита за преврат в страната в средата на юли, допълва агенцията.

Само преди дни и друг германски политик – вицеканцлерът и министър на икономиката Зигмар Габриел, изказа своите съмнения относно членството на Турция в ЕС. Според него общността все още не е готова да приеме страната, дори и Анкара да изпълни всички изисквания за членство. 

В своето интервю Йотингер коментира още и излизането на Великобритания от ЕС. За него резултатът от референдума не означава задължително Brexit. Комисарят допълва, че общественото мнение може да бъде променено, ако икономическата ситуация в страната се влоши.

По отношение на влиянието на Brexit върху ЕС Йотингер предупреди, че броят на страните, които са чисти вносителки в европейския бюджет, може да се увеличи. „Трудно ще обясним защо ще поискаме от останалите държави да плащат повече“, допълва той.

Последни новини
Още от Новини