Фишер: Работата на централната банка никога няма край

Близо сме до пълна заетост

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Заместник-председателят на Федералния резерв на САЩ Стенли Фишер заяви, че предстоящите икономически данни ще определят посоката на лихвените проценти в страната и изрази оптимизъм, че растежът на производителността ще се възстанови, съобщава Investor.bg.

“Работата на централната банка никога няма край. Не вярвам, че можем да кажем "край, работата е свършена“, каза Фишер по Bloomberg Television във Вашингтон. Фишер бе запитан дали е възможно едно повишение на лихвените проценти. „Можем да изберем темпа, но го избираме на базата на данните, които излизат“.

Представители на Фед се опитват да преценят дали са достатъчно близо до постигането на двойния си мандат - за стабилни цени (като се опитват да поддържат инфлация на ниво от около 2%) и максимална заетост, за да оправдаят второ повишение на лихвените проценти от глобалната финансова криза насам. Първият ход на Фед за вдигане на лихвите беше направен през декември, но плановете за последващи увеличения на лихвените проценти бяха забавени заради международните развития и серията от разочароващи данни в САЩ.

„Заетостта е много близо до пълна заетост“, каза Фишер. Макар че има песимистични позиции за растежа, „този проблем до голяма степен е свързан с ръста на производителността, нещо, което е трудно да се контролира от централните банкери. Той зависи изключително много от това, което отделните лица правят в компаниите си, и е много бавен в момента“.

Фишер каза, че очаква растежът на производителността да се ускори в даден момент, тъй като „забележителни неща“ се случват в технологиите, които все още не са отразени в данните.

Следващата среща на Федералната комисия за отворения пазар ще бъде на 20-21 септември във Вашингтон. Срещата ще бъде последвана от пресконференция на гуверньора Джанет Йелън и нова серия от икономически прогнози на централните банкери.

Последни новини
Още от Новини