ЕС глоби Apple c 13 млрд. евро заради Ирландия

Дъблин нелегално е намалил данъците на производителя на iPhone

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Apple трябва да плати рекордните 13 млрд. евро (14,5 млрд. долара) плюс лихви, след като Европейската комисия (ЕК) обяви, че Ирландия нелегално е намалила данъците на производителя на iPhone, пише Bloomberg.

Технологичната компания се е възползвала от специално данъчно отношение в Ирландия, което ѝ е дало „значително предимство пред други фирми“, е становището на регулатора на Европейския съюз (ЕС), обявявайки най-голямата данъчна санкция след тригодишно разследване на подобен тип сделки, осигурявани от страните в ЕС.

Apple и ирландското правителство заявиха, че ще оспорят решението, което може да разпали конфликт и между ЕС и САЩ.

„Ирландия е гарантирала незаконни данъчни облекчения на Apple, които са ѝ позволили да плати значително по-малко данъци от други компании в продължение на много години“, заяви еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер. „Това селективно отношение е позволило на Apple да плаща корпоративен данък от 1% от нейната европейска печалба през 2003 до 0,005% през 2014“.

Apple беше една от първите компании, които попаднаха във фокуса на вниманието на ЕС в борбата му срещу практики за избягването на плащането на корпоративния данък.

Европейската комисия, подобно на други световни регулатори, насочи усилията си в изобличаването на фирмите, които заобикалят данъчното законодателство като преместват печалбата и разходите си там, където те са облагани най-изгодно, възползвайки се от вратички или специални оферти, предоставени от приятелски настроени правителства.

„Дълбоко съм несъгласен с решението на Комисията“, коментира ирландският финансов министър Майкъл Нуунън. Ирландската данъчна система е основана на стриктното прилагане на закона „без изключение“, допълни той.

ЕК обаче не му остави друг избор, освен да се насочи към обжалване на решението пред съдилищата в ЕС. По думите му това ще е необходимо, за да се защити целостта на данъчната система на страната и да се предостави данъчна сигурност на бизнеса.

Обжалването може да отнеме години, докато случаят бъде финализиран, което означава, че окончателната сума, която Apple може да плати, няма да бъде известна до този момент.

Сега Ирландия трябва да възстанови неизплатените данъци, възлизащи на 13 млрд. евро плюс лихвите, обяви ЕС. Разследването се фокусира върху данъчните облаги, които Apple е получила от Ирландия през 1991 и 2007, които „значително са намалили данъците, платени от Apple в Ирландия“.

Последни новини
Още от Новини