Датската икономика страда след Brexit

Правителството в Копенхаген понижи прогнозите си за икономическия ръст тази и следващата година

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Датското правителство понижи прогнозите си за икономическия ръст тази и следващата година заради Brexit, съобщи Bloomberg. Най-малката скандинавска икономикa изпитва затруднения да се справи с насрещните ветрове от чужбина, задълбочени след референдума, на който мнозинството британци подкрепи излизане на страната от Европейския съюз.

БВП ще се разшири с 0,9% през 2016, а не с е 1,1%, каквато беше прогнозата през май, показват правителствени документи, до които Bloomberg твърди, че има достъп. Прогнозният ръст за 2017 е ревизиран от 1,7% до 1,5%. Очаква се официалните ревизирани данни да бъдат публикувани във вторник.

„Като цяло перспективата за ръста на международната икономика е понижена леко след прогнозите за малко по-слаб ръст в Европа през 2017 заради Brexit“, пише в документите. Все пак шокът след гласуването от края на юни беше овладян, а ниските лихвени проценти подкрепиха растежа, смятат властите в Дания.

За да се справи с икономическото забавяне, правителството на малцинството на премиера Ларс Расмусен планира понижения на някои данъци. По-рано телевизия DR съобщи, че мерките на властите включват и повишаване на заетостта с близо 250 хил. души и заделяне на 65 млрд. датски крони (9,8 млрд. евро) за стимулиране на растежа до 2015.

Последни новини
Още от Новини