Бич или благо са хеликоптерните пари

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Исторически ниските лихвени проценти в редица развити икономики така и не успяха да насърчат желания растеж вече близо 10 години след глобалната финансова криза.

Някога немислими, отрицателните лихвени проценти вече са реалност в Япония и Европа, но има сериозни съмнения в тяхната ефективност. На фона на разочароващ икономически растеж и слаба инфлация постепенно се възражда идеята на нобеловия лауреат Милтън Фрийдман за т.нар. „хеликоптерни пари“.

Доколко това е изблик на отчаяние или на вдъхновение, какъв е потенциалът на хеликоптерните пари да постигнат това, което облекчената парична политика не успя, и какви опасности крие неизпробваната досега мярка - яснота по темата ще даде Радина Колева, международен редактор в Investor.bg и коментатор в Bloomberg TV Bulgaria, със следващата лекция в летния онлайн курс на Investor.bg. Тя ще представи своя анализ „Хеликоптерните пари – лудост или спасение“ на 5 септември.

Радина Колева завършва „Журналистика“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Трупа опит в Капитал "Кариери" и "Дневник". Печели стипендия от германския Бундестаг и специализира в германския икономически седмичник Wirtschaftswoche и всекидневника TAZ.

Впоследствие интересът ѝ се измества върху международните новини. През 2015 започва да следи политиката на централните банки, валутните пазари, пазарните суровини и ключовите макроикономически данни като международен редактор в Investor.bg. Зрителите на Bloomberg TV Bulgaria познават Радина Колева като коментатор на международни новини.

Може да изпращате въпроси към лектора до 2 септември на 15godini@investor.bg.

Последни новини
Още от Новини