Сингапур все по-малко конкурентноспособен

Сила набират Филипините, Виетнам и Китай

Снимка: Nicky Loh/Bloomberg Снимка: Nicky Loh/Bloomberg

Сингапур губи конкурентното си предимство в областта на износа спрямо останалата част от региона, сочи анализ на швейцарската банка Credit Suisse. Причината са растящите разходи за бизнеса, пише Investor.bg, позовавайки се на сингапурското издание The Independent.

За разлика от Сингапур обаче страни като Филипините, Виетнам и Китай подобряват своите позиции на пазара, предлагайки правилния продуктов микс.

Според доклада ръстът на заплатите в страната изпреварва ръста на продуктивността. През последните пет години например заплатите растат с 1,1%, докато продуктивността – само с 0,4 на сто.

В резултат новите инвестиции в страната се забавят, а вече съществуващият бизнес влага по-малко за разширяване на дейността си. Страната разчита много на външнотърговската дейност, но започна да губи пазарен дял, а и през следващите години тенденцията ще се запази, е записано още в доклада.

От Credit Suisse прогнозират още, че Сингапурската централна банка ще промени своята монетарна политика, за да се пребори с комбинацията от свиващ се икономически растеж, отрицателна инфлация и зависимост от износа.

Последни новини
Още от Новини