Колко е важна срещата на ЕС в Братислава

Даниел Грос, директор на Центъра на европейска политика

Знамената на Словакия и ЕС се веят над сградата на парламента. Братислава, 27 май 2015. Photographer: Martin Divisek/Bloomberg Знамената на Словакия и ЕС се веят над сградата на парламента. Братислава, 27 май 2015. Photographer: Martin Divisek/Bloomberg

На 16 септември в столицата на Словакия, Братислава ще се проведе първия Европейски съвет без Великобритания. Темите за излизането на Великобритания и бежанците се очаква да доминират разговорите. Какво се очаква да постигнат лидерите на ЕС и важна ли срещата?

"Brexit е тема за по-приятелски разговори. Какво да се направи, ако Великобритания реши да започне преговорите. След като не се знае обаче, те могат да кажат само, че ще чакат, докато Великобритания реши какво иска и ще реагираме.

По миграцията също вече имат доста инициативи на масата, които практически трябва да изпълнят. И също няма какво повече да кажат. Освен, че мислят, че има проблем в контрола. Засега обаче могат само да чакат и да изпълняват", каза директорът на Центъра на европейска политика Даниел Грос за Гай Джонсън от Bloomberg.

Анализът на Грос за Brexit и миграцията чуйте във видеото.

Германският канцлер Ангела Меркел се опитва да си върне избирателите, недоволни от вълната бежанци и все по-голямото участие на Германия в международни кризи като намеква за данъчни облекчения и опит да разшири базата на партията си с призив към гражданите от турски произход на 28 август, съобщи Bloomberg.

„Продължавам да повтарям, че аз съм техния канцлер и смятам, че е важно да съобщавам това. Добре е, ако има реципрочност чрез ангажимент към страната ни, без да се пренасят конфликти от Турция в Германия”, каза Меркел.

Натискът над турците в Германия се увеличи след проваления опит за преврат срещу президента Ердоган през юли. Неговите поддръжници демонстрираха в няколко германски градове, където се смята, че живеят привърженици на Фетулах Гюлен, живеещият в САЩ турски проповедник, обвиняван от Анкара за опита за преврат.

Изправена пред предизвикателствата на Алтернатива за Германия и на фона на сондажите, показващи, че половината германци не искат да се кандидатира отново, Меркел поднови кампанията си в понеделник, 29 август в Шверин, столицата на Мекленбург-Западна Померания, политическата си родина и една от двете провинции, където ще има избори другия месец.

Тя подновява и европейската дипломатическа совалка по-късно през седмицата, за да се срещне с президента на Франция Франсоа Оланд и с министър-председателя на Италия Матео Ренци преди първия Европейски съвет без Лондон – в Братислава на 16 септември.

„Всички сме съгласни, че излизането на Великобритания е вододел”, каза Меркел в излъчвано по националната телевизия ARD интервю в неделя.

„Преди да започнем трескава подготовка, може би най-напред трябва да помислим спокойно какво искаме да правим”.

Последни новини
Още от Новини