Гърция опитва да получи още 2,8 млрд. евро помощ

Очаква се преговорите да са тежки

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Правителството на Гърция от днес започва нов кръг преговори с международните кредитори, за да получи следващия транш от 2,8 млрд. евро по линия на отпусканата на страната финансова помощ.

Медиите коментират, че правителството е изправено пред нова битка с Брюксел и че началото й е днес със среща на икономическия екип в Брюксел начело с финансовия министър Евклидис Цакалотос, за да подготви почвата за Еврогрупата на 9 септември, предава Investor.bg.

Гръцката страна ще има и други срещи, на които ще бъдат разисквани висящите въпроси, по които трябва да бъде постигната договореност, за да се стигне до деблокиране на следващия транш от 2,8 млрд. евро от третия пакет финансова помощ.

Наблюдатели определят предстоящото договаряне на този транш като изключително тежко за кабинета Ципрас, който през септември трябва да изпълни 20 предписани от кредиторите мерки, а също и други още 15, най-късно до 31 октомври, за да получи тези пари.

Повечето от мерките, изисквани от кредиторите, се оценяват като изключително болезнени, тъй като се отнасят до промени, свързани с трудовите отношения и законодателството, заплатите в държавната администрация, уреждането на проблема с лошите кредити, реформите в образованието и приватизацията.

В. "Катимерини" наскоро прогнозира, че заради трудностите, които предстоят с кредиторите, управляващата коалиция може да се окаже принудена да прибегне до нови предсрочни избори преди края на годината.

Междувременно започна обратното броене за 7,5 милиона данъкоплатци в Гърция, собственици на имоти, които до края на 30 септември трябва да платят първата от петте вноски по данъка за притежаваните от тях недвижими имоти, съобщава в. "Нафтемборики".

Мнозина от гърците се очаква да получат писма за по-високи данъци. Петте вноски, по една всеки месец, трябва да бъдат изплатени до края на годината.

Имотният данък буди страх и ужас у голям брой собственици, правителството също е обезпокоено, но гледа на този видоизменен данък като на "манна небесна", тъй като разчита на него да напълни хазната и да покрие зейналата дупка в приходната част на бюджета, пише в. "Вима".

Изданието смята, че премиерът Алексис Ципрас е възможно да поднесе изненада и да излезе с предложение за нова промяна, свързана с този данък, което да представи на откриващото се през септември поредно издание на международния солунски панаир, на който по традиция се прави равносметка от управлението на правителството.

От една страна, правителствената коалиция силно се надява на този имотен данък, наречен съкратено ЕНФИА, за да се отърве от механизма за орязване на държавни разходи и да остане на власт, за който настояват международните кредитори на страната, но от друга, търси възможност, за да парира острата реакция на обществото заради изпращаните от властите електронни писма във връзка с този данък, коментират изданията.

Последни новини
Още от Новини