АЕЦ Козлодуй може да се сдобие с нов блок

Основният приоритет за централата остава удължаването на работата на пети и шести блок

Снимка: Снимка: АЕЦ "Козлодуй" Снимка: Снимка: АЕЦ "Козлодуй"

Анализите на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) досега показват, че площадката на АЕЦ „Козлодуй“ е подходяща да бъде изграден нов блок, има достатъчно запаси от мощности в разпределителната уредба и достатъчно запаси от вода.

Това обясни в ефира на БНР директорът на ядрената ни централа Иван Андреев. Той зае този пост в началото на юни след скандал със съмнения за корупция, свързани с предишния ръководител на АЕЦ „Козлодуй“ Димитър Ангелов.

Обследванията и анализите относно планираната нова мощност в централата са стрували между 8 и 10 млн. лева. Ръководството на АЕЦ „Козлодуй“ подаде искане до АЯР за обследване на площадката за нова мощност през 2015.

Андреев посочи, че основният приоритет за централата обаче остава удължаването на работата на пети и шести блок. Общо за целта са необходими около 300 млн. евро, от които АЕЦ „Козлодуй“ вече е платила 140 млн. евро. Работата по удължаването на експлоатационния срок се извършва по два проекта, които са обвързани и целят повишаването на мощността на блоковете до 104% и подмяната на изхабеното с годините оборудване.

Директорът на ядрената ни централа е категоричен, че работата по основния приоритет върви по график – в момента по пети блок са извършени 85% от планираните дейности. За шести блок процедурата е в самото ѝ начало, защото експлоатационният срок на тази мощност изтича след три години. Част от дейностите по шести блок ще бъдат извършени по време на плановия му ремонт, планиран за септември или октомври.

В централата планират и да използват ново ядрено гориво, но само след одобрението на АЯР. Договорът със сегашния доставчик – руската корпорация ТВЕЛ, изтича през 2020 и централата трябва да разнообрази източниците на гориво, обясни Андреев.

Той даде и подробности за финансовото състояние на централата. Въпреки загубите от ниската цена на електроенергията на пазара АЕЦ „Козлодуй“ е в стабилно състояние. Националната електрическа компания (НЕК) ѝ дължи 90 млн. лева за изкупената електроенергия, реализирана на регулирания пазар. Енергийната компания изплаща регулярно, но частично своите задължения към централата, уточни още Андреев. 

Последни новини
Още от Новини