Германия: Преговорите за Brexit ще са трудни

Великобритания няма да може да избере само най-доброто за нея от ЕС

Англа Меркел, канцлер на Германия. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Англа Меркел, канцлер на Германия. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Заместник-министърът на външните работи на Германия Михаел Рот предупреди, че преговорите по напускането на ЕС от страна на Великобритания „ще са трудни“ и че Великобритания няма да може „да си избере“ само най-доброто, което блокът може да предложи, пише Bloomberg.

„Ако британците искат пълен достъп до пазара, но до ограничат достъпа на работници от Германия, Франция, Португалия или Полша, ще разберат, че няма да има сътрудничество в тази област. Казахме на британците, че не могат да очакват да вземат най-добрите аспекти от ЕС и да оставят нещата така“, каза заместник-министърът на външните работи на Германия Михаел Рот в Берлин вчера, 27 август.

Германия заема водеща роля в процеса около Brexit, като канцлерът Ангела Меркел прекара седмицата в дискусии в Европа преди срещата на ЕС, която предстои в Братислава на 16 септември и на която Великобритания няма да присъства.

„Хората ще приемат Европа само ако тя поддържа обещанието си за просперитет. Напускането на Великобритания не е просто някакво събитие, а по-скоро повратен момент в историята на интеграцията на ЕС“, каза Меркел пред репортери при посещението ѝ в полската столица Варшава в петък, 26 август.

Заместник-министърът на външните работи на Германия Михаел Рот каза още, че се надява правителството на Тереза Мей „скоро да изпрати писмото“, с което да задейства официално преговорите по напускане на ЕС, за да може процесът да започне.

По-късно днес, 28 август, очакваме още новини по темата от германския финансов министър Волфганг Шойбле, който ще говори в Берлин и от канцлера Ангела Меркел, която ще даде интервю пред германска телевизия.

В същото време, оставайки на тема Brexit, но с поглед върху финансовите пазари, двуседмичното поскъпване на паунда ще бъде подложено на изпитание следващата седмица (29 август - 2 септември) заради предстоящите данни за жилищата и индекса на мениджърите по поръчките, които може да спънат най-доброто представяне на британската валута спрямо долара от май насам, пише Bloomberg.

Паундът се повиши за втора поредна седмица спрямо долара, след като данните за поръчките за износ от изминалата седмица се оказаха по-устойчиви, отколкото анализаторите очакваха. Още такива изненади при икономическите индикатори биха могли да увеличат напредъка на лирата, след като тя се засили тази седмица срещу всички 16 големи валути.

 

Последни новини
Още от Новини