Член на УС на ЕЦБ намекна за още стимули

Беноа Кьоре призова политиците към действия

Беноа Кьоре. Снимка: Bloomberg Беноа Кьоре. Снимка: Bloomberg

Членът на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Беноа Кьоре каза, че инструментите на неконвенционална парична политика може да трябва да бъдат използвани различно и по-често, ако правителствата не действат, за да подкрепят потенциала на растежа на икономиките от еврозоната.

Изпълнителният съвет на ЕЦБ се състои от шестима членове и има следните отговорности:

  • подготвяне на заседанията на Управителния съвет на ЕЦБ;

  • прилагане на паричната политика на еврозоната в съответствие с установените насоки и взетите от Управителния съвет решения. В тази рамка Изпълнителният съвет дава необходимите указания на националните централни банки (НЦБ) от еврозоната;

  • ръководене на текущите дейности на ЕЦБ;

  • упражняване на определени правомощия, делегирани му от Управителния съвет, включително такива с регулативен характер.

Именно в ролята си на член в този орган Беноа Кьоре говори вчера, 27 август, по време на симпозиума за паричната политика на Фед в Джаксън Хол, щата Уайоминг.

„Ще изпълним мандата си за осигуряване на ценова стабилност. Но ако други играчи не предприемат необходимите мерки в техните политически сфери, може да се наложи да се потопим по-дълбоко в оперативната ни рамка и стратегия, за да го направим“, каза Кьоре.

„Намираме се в изключителна ситуация, в която реалният равновесен лихвен процент е много нисък. Всички мерки на парична политика, които взехме, бяха необходим отговор на това. Те стабилизираха икономиката на еврозоната и насочиха към ценова стабилност в средносрочен план. Но тези мерки бяха правени на база на допускането, че ниските лихви ще са само временно, защото други политики ще бъдат предприети в съответните сфери“, коментира още членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ Беноа Кьоре.

За момента ползите от политиката на ЕЦБ „със сигурност са по-големите от негативите“ смята Кьоре. В бъдеще обаче „не можем да изключим ситуация, в която страничните ефекти са такива, че негативните последици да преобладават“, каза Кьоре.

Следващото заседание на ЕЦБ е на 8 септември.

Последни новини
Още от Новини