Траур в Италия

Броят на жертвите достигна 284 души

Алматриче, развалините след земетресението на 24 август 2016. Photographer: Alessia Pierdomenico/Bloomberg Алматриче, развалините след земетресението на 24 август 2016. Photographer: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

На 27 август 2016 Италия почита жертвите на земетресението в централната част на страната с национален траур. 284 души загинаха в сряда в центъра на полуострова при трус от 6,2 по Рихтер.

Знамената за свалени в цяла Италия.

Броят на загиналите в петък се увеличи след вторичен трус от 4,8 по Рихтер, който разруши окончателно срутените сгради в Аматриче.

Ако трусовете продължат ще изчезне надеждата да бъдат открити живи хора под развалините, съобщава АФП. Общо 338 ранени са приети в болница.

Президентът на Италия Серджо Матарела посети в събота сутринта Аматриче, преди да се присъедини към погребалната церемония в Асколи Пичено в близост до епицентъра.

Помощ за пострадалите

Много инициативи бяха предприети след труса в помощ на пострадалите семейства. Центровете за събиране на помощи на Червения кръст и Каритас в Италия приемат храни, пари и дори играчки за децата. 700 ресторантьори от цяла Италия и дори от чужбина включиха в менюто си спагети ал’аматричана.

Според италианския геофизичен институт 1332 вторични трусове са били регистрирани в Централна Италия от сряда.

Италианското правителство бе критикувано за това, че не успяло да предотврати загубата на човешки живот след земетресението през 2009 в близката Акуила, където загинаха 300 души.

Старите градове не са длъжни да спазват проитивоземетръсните стандарти, които не се изпълняват при строителството на нови сгради.

Освен спешна помощ премиерът Матео Ренци освободи от данъци засегнатото население и обяви новата инициатива „Италиански домове“. Ренци каза и че е „абсурдно“ да се мисли, че Италия би могла да прави изцяло земетръсно устойчиво строителство.

Последни новини
Още от Новини