Ще бъдат ли по-сигурни автономните коли

Антъни Фокс, министър на транспорта на САЩ

Приложението на Uber. Photographer: Akos Stiller/Bloomberg Приложението на Uber. Photographer: Akos Stiller/Bloomberg

От края на август Uber ще позволи на клиентите в центъра на Питсбърг да викат автономни коли по телефона, с което преминава в нова, важна фаза, която никоя автомобилна или технологична компания още не стигала, съобщава Bloomberg.

Google, смятан за лидер в областта тества автономните си коли от няколко години, а Tesla Motors предлага автопилот, система, която практически е по-високо ниво на контрола на скоростта, използвана от шофьорите на магистралите.

В началото на седмицата Ford обяви планове за автономна услуга на споделено пътуване. Никоя от тези компании обаче досега не е пускала на пазара услуга за споделено пътуване с автономен автомобил.

Загуби

Uber изгуби 1,27 млрд. долара за първото полугодие на 2016, съобщи Bloomberg. Голяма част от загубите произтичат от големите субсидии, които компанията дава на шофьорите си. Повечето от тях са в Китай, където доскоро Uber водеше скъпа битка с местно приложение Didi Chuxing. След като разбра, че няма да бие Didi, Uber продаде китайските си операции на конкурента си. Така компанията няма да има загуби в Китай в баланса си след август, пише Bloomberg.

Приложението на базираната в Сан Франциско компания Uber вече е налично в 108 страни, показва SimilarWeb.

САЩ пускат насоки към индустрията

Министърът на транспорта на САЩ Антъни Фокс каза в интервю за Емили Чен от Bloomberg West, че предстои издаването на "насоки" към индустрията по въпросите на сигурността на автономните технологии.

"В момента имаме 33000 смъртни случаи на магистралите през 2015 в САЩ. Искаме тези цифри да намалеят. Някои данни ни показват, че автономните и свързаните коли могат да намалят с 80% фаталните случаи и катастрофите по пътищата", каза Фокс.

Чуйте цялото интервю във видеото.

Четете още: Как се развива пазарът на електромобили в България.

Последни новини
Още от Новини