Нови трусове в Италия, Ренци обеща помощ

В засегнатите райони е обявено извънредно положение

Алматриче, развалините след земетресението на 24 август 2016. Photographer: Alessia Pierdomenico/Bloomberg Алматриче, развалините след земетресението на 24 август 2016. Photographer: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Докато спасителните операции за търсене на оцелели под развалините след земетресението от 24 август 2016 продължават, премиерът Матео Ренци обеща нова финансова помощ за Централна Италия, съобщава Bloomberg.

Ден след като силното земетресение от 6,2 по Рихтер отне живота на 250 души, вторичен трус от 4,3 предизвика нови разрушения в най-силно засегнатото селище, Аматриче. Той бе поредния от серията от 470 вторични трусове след първия. Според Евро-средиземноморския сеизмичен център вторичният трус е бил 4,8 по Рихтер.

 

Извънредно положение

Спасителните екипи използват кучета в търсене на хора под развалините. Все още не е ясно кога ще спрат да търсят оцелели и кога ще започнат да разчистват. През 2009 след земетресението в Акуила жив човек бе изваден 72ч. след първия трус.

Извънредно положение бе обявено в засегнатите райони.

Властите и благотворителни организации в Италия започнаха да предоставят помощ в засегнатите райони. Християнски групи изпратиха храни. Италианци от цял свят даряват средства на италианския Червен кръст.

Премиерът Матео Ренци разреши отпускането на 50 млн. евро спешна финансова помощ, а правителството освободи жителите на пострадалите райони от плащане на данъци. Ренци обяви нова инициатива, „Италиански домове“ в отговор на критиките, че властите са допуснали некачествено строителство в районите с най-висок сеизмичен риск в Западна Европа. Италианският премиер обаче каза, че е „абсурдно“ да се очаква, че Италия ще строи напълно защитени от земетресение сгради.

„Илюзия е да се мисли, че можете да контролирате всичко“, каза Ренци на пресконференция.

„Трудно е да си представим, че би могло да се избегне просто чрез използване на друга технология.

Говорим за средновековни градове“.

 

Строителството

Според Армандо Замбрано, ръководител на Националния съвет на строителите в Италия има технология, с която се укрепват старите сгради, за да се намали броя на жертвите, когато подобни силни земетресения разлюлеят страната през няколко години. Той оценява разходите за укрепване на всички исторически сгради в Италия на около 93 млрд. евро, съобщава АП.

„Можем да предотвратим цялата тази смърт. Проблемът е да го направим. Тези трагедии продължават, защото не се намесваме. След всяка трагедия казваме, че ще действаме, но времето минава и нищо не се прави“.

Според някои експерти до 70% от сградите в Италия не са построени по антисеизмичните стандарти.

Нов закон насърчава собствениците да строят новите си жилища земетръсноустойчиви като предлага връщане на 65% от разходите за 10г., но не е достатъчен, за да бъде приет от италианците, които са изправени пред нова стагнация.

Италианските медии съобщават, че Прокуратурата проверява защо се е сринало училището на Аматриче, което е било възстановено през 2012 със средства, отделени след последния голям трус от 2009.

След повечето земетресения в Италия започват криминални дела срещу архитекти, строители и официални лица, отговорни за обществените сгради. В случая на труса в Акуила бяха осъдени шестима геолози за това, че не са предупредили жителите за труса. Присъдите бяха отменени след обжалване.

 

Вижте снимки от Аматриче след труса.

 

Последни новини
Още от Новини