Защо Тайланд е любимец на инвеститорите

Хаслинда Амин, Bloomberg

Туристи на остров Пукет, Тайланд. 16 август 2016. Photographer: Brent Lewin/Bloomberg Туристи на остров Пукет, Тайланд. 16 август 2016. Photographer: Brent Lewin/Bloomberg

Тайланд се откроява дори в регион, където инвеститорите са свикнали с политически рискове. След десетина преврата в последния един век и десетилетие на мюсюлмански бунтове, най-голямата икономика в ЮИ Азия е изправена пред колеблив преход към демокрацията, която може да промени политическия й пейзаж. Мениджърите на фондове обаче загърбиха тревогите и наляха 13 млрд. долара в акции и облигации, деноминирани в батове тази година – най-много в сравнение с останалите пазари на Азия извън Южна Корея, съобщава Bloomberg.

„Тайландската икономика досега се доказа като устойчива и способна да се отблъсне от политическите шокове”, каза Едуард Нг, базиран в Сингапур мениджър на портфолио с фиксирана доходност в Nikko Asset management, който управлява над 170 млрд долара активи към края на март.

„Затова според силата на всяко политическо събитие в Тайланд, главните инвеститори все още трябва да имат определена експозиция тук, като имаме предвид, че тази страна е част от многобройни икономически индекси”.

Ниската инфлация, засилващата се валута и стимулираната монетарна политика засилиха привлекателността на тайландския дълг, с доходност по 10-годишните облигации отбелязваща спад с 42 базисни пункта тази година и постигнала впечатляващите 1,53% през април, съобщава Bloomberg.

Чуйте коментара на Хаслинда Амин от Bloomberg за причините за интереса към Тайланд.

 

Последни новини
Още от Новини