Рекорден брой европейци мигрират във Великобритания

Повече румънци, отколкото и българи мигрират към Острова за 12 месеца до март 2016

Броят на мигрантите във Великобритания по данни на Националния статистически офис на Великобритания от 25 август 2016. Графика: Bloomberg. Броят на мигрантите във Великобритания по данни на Националния статистически офис на Великобритания от 25 август 2016. Графика: Bloomberg.

Нетният брой на имигрантите във Великобритания остава рекордно висок през последните 12 месеца до март, съобщава Bloomberg, цитирайки националната статистика, публикувани на 25 август 2016.

Данните подчертават продължаващия натиск над премиера Тереза Мей да ограничи движението на работници в договора с ЕС след вота за Brexit.

Броят на хората, пристигащи във Великобритания, за да живеят илил учат най-малко за година, изваден от броя на заминаващите дава в резултат 327 000 души, съобщи Националният статистически офис в Лондон в четвъртък.

Свободата на движение в ЕС се очаква да бъде една от основните теми на преговори с ЕС по договора, който Великобритания трябва да сключи след като задейства Член 50 от Лисабонския договор, механизмът, с който започва двугодишен процес за излизането на британците от блока.

Тереза Мей каза, че трябва да уважи желанието на британците да се ограничи имиграцията от ЕС.

Българите и румънците са общо 61 000: значителна група хора, пристигащи само от 2 страни от ЕС в сравнение с пристигащите от ЕС15: Австрия, Белгия, Дания, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Ирландия, Италия, Люксембург, Холандия, Португалия, Испания и Швеция.

Тримесечни данни за миграцията във Великобритания, август 2016. Източник: Националния статистически офис на Великобритания.

България и Румъния влязоха в ЕС на 1 януари 2007.

Между 2007 и 2013, в първите 12 месеца от престоя си, работещите граждани на България и Румъния бяха обект на ограничения на типовете работа, която можеха да упражняват във Великобритания.

Тези ограничения отпаднаха от 1 януари 2014.

Всички данни от британската статистика са тук.

 

Последни новини
Още от Новини