Гръцкият имотен пазар върви към стабилност

През 2013 цените на жилищата в Гърция се сринаха с 10,8%

Атина, Гърция. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Атина, Гърция. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Имотният пазар в Гърция може би ще се стабилизира скоро. Данните показват, че цените на жилищата в южната ни съседка са забавили своя спад през второто тримесечие на годината, пише Investor.bg.

Статистическата информация на Гръцката централна банка сочи, че жилищата са поевтинели с 2,7% през второто тримесечие спрямо данните от миналата година. През първите три месеца на годината спадът бе 4,7 на сто. При имотите, които се считат за нови, до 5 годишни, цените са паднали с 3,3%, а през първото тримесечие са поевтинели с 5,3%. По-старите жилища смъкват цената си с 2,3 на сто, а в началото на годината са отбелязали ценово свиване в рамките на 4,4%.

През 2013 година цените на жилищните имоти в Гърция записаха спад от 10,8%. Тенденцията оттогава е за забавяне на спада – до 7,5% през 2014 г. и до 5% през 2015 г., но все още секторът не може да преодолее кризата.

През второто тримесечие на 2016 г. обаче понижаването на цените на жилищата е с най-бавните темпове от началото на 2010 г. насам. Икономистите са оптимистично настроени, че това вече подсказва, че цялата икономика на Гърция е поела към стабилизиране.

Имотният пазар реагира на смекчаването на рецесията и на позитивния тренд на трудовия пазар, коментира Никос Магинас, икономист в National Bank of Greece.

Жилищният пазар в Гърция страда от високите данъци и такси, които правителството налага в опит да покрие бюджетния дефицит, свитото кредитиране и безработицата, която е най-високата в еврозоната – 23,5%. В същото време 80% от гърците имат собствено жилище, което е едно от най-високите нива в ЕС.

Пикът на цените на жилищата беше регистриран през 2008 г., но след това страната беше обхваната от тежка икономическа криза и осем години по-късно спадът спрямо пика надхвърля 41%. Намаляването на стойността на жилищата е заплаха и за банковия сектор, отпуснал заеми срещу жилищни ипотеки.

Перспективите пред гръцката икономика обаче се подобриха след подписването на третата спасителна програма за страната през миналото лято. Брутният вътрешен продукт на страната през второто тримесечие се увеличава с 0,3% спрямо първите три месеца на годината. Този ръст е подкрепен основно от туризма, но пък е по-бърз от очакваното.

Според анализите на Европейската комисия през тази година Гърция ще запише спад на икономиката от 0,3%, но през 2017 г. вече ще се завърне към растеж.

Последни новини
Още от Новини