Тръмп омекна за незаконните имигранти

Кандидатът на демократите Клинтън увеличава преднината си

Снимка: Ty Wright/Bloomberg Снимка: Ty Wright/Bloomberg

Кандидатът на републиканците за президент на САЩ Доналд Тръмп изказа възможност да смекчи твърдата си позиция по незаконната имиграция – ход, който може да му помогне да се придвижи към политическия център, но и който може да отблъсне повечето му ревностни поддръжници, съобщава Investor.bg.

По време на събитие, посветено на имиграцията, Тръмп получи въпрос дали би бил склонен да промени американските закони, за да помогне на тези незаконни имигранти, които са допринесли за американското общество, спазват законите и имат деца.

„Със сигурност може да има смекчаване, тъй като ние не искаме да нараним хората“, каза Тръмп, настоявайки, че има някои „велики хора“ след имигрантското население.

Това е поредният пример за отдалечаването на Тръмп от дълго поддържаната му позиция, че ще депортира всички незаконни имигранти обратно в родините им. Новият мениджър на кампанията му – Келиан Конуей, каза за CNN в неделя, че предложените от Тръмп мерки за справяне с 11-те млн. души, пребиваващи незаконно в САЩ, предстои да бъдат определени.

Късно във вторник в Остин, Тексас, Тръмп явно пренасочи фокуса си към решение на проблемите с незаконните имигранти, които извършват престъпления в САЩ. Той изкара на сцената осем майки, чиито деца са били убити от нелегални имигранти.

Тръмп показа и статистика за престъпленията, извършени от някои незаконни имигранти, и обеща на това да се сложи край, ако стане президент.

„Това няма да се случи, приятели“ каза той. „Няма да позволим това да се случи на нашата страна“.

Тръмп, който отложи изказването си за имиграцията, първоначално планирано за четвъртък в Денвър, каза, че ще спре практиката на някои големи градове да предлагат убежище за незаконни имигранти и ще спре имигрантите да остават в страната след изтичането на визите им.

Ако Тръмп промени позицията си по миграцията, това може да му привлече повече подкрепа сред по-умерените гласоподаватели на изборите на 8 ноември.

Последното социологическо проучване на Ройтерс/Ipsos показва, че кандидатът на демократите Хилари Клинтън увеличава преднината си до 12 пункта с 45% подкрепа спрямо 33% подкрепа за Тръмп.

Но промяна в позицията на Тръмп може да се окаже разочароваща за някои от най-силните му поддръжници. Тръмп победи 16 свои конкуренти за номинация на републиканците и един от факторите, които му помогнаха, бе твърдата му позиция по имиграцията.

Последни новини
Още от Новини