Спестяванията на домакинствата отчитат ръст от 7%

Увеличението на общите спестявания в банковата система се забавя до 9,2%

Левове. снимка: Bloomberg Левове. снимка: Bloomberg

Спестяванията на домакинствата в банковата система в България достигат 43,691 млрд. лв. към края юни, което представлява ръст от 7% на годишна база, съобщава Investor.bg, позовавайки се на данни на БНБ. 

Спестяванията в банковата система в страната през юли са в размер на 65,646 млрд. лв., като годишното им увеличение се забавя до 9,2% спрямо 9,5% през юни, показва паричната статистика на Българска народна банка (БНБ).

Това се дължи на забавения темп на трупане на спестявания от страна на нефинансовите предприятия, които към края на седмия месец от годината държат 18,119 млрд. лв. в банковата система. Това представлява увеличение от 10,2% на годишна база през юли в сравнение с ръста от 12,9% през юни, показват данните на БНБ. 

Данните от паричната статистика на БНБ показват още, че на годишна база най-силно се увеличават спестяванията на финансовите предприятия, сред които попадат пенсионни фондове, инвестиционни посредници, застрахователни компании и други небанкови финансови институции.

Те нарастват с 36% през юли спрямо същия месец на миналата година. В края на седмия месец от годината спестяванията на финансовите предприятия достигат 3,837 млрд. лв. 

Последни новини
Още от Новини