Туристите в Гърция избират Airbnb и HomeAway

Този нов пазар ще лиши държавната хазна от данъчни приходи за 700-800 млн. евро

Снимка: pixabay.com Снимка: pixabay.com

Броят на жилищните имоти под наем в Гърция, отдавани на туристи чрез сайтове за настаняване като Airbnb и HomeAway, се е изстрелял нагоре през това лято, коментира Kathimerini. Това съобщават брокери, които отчитат почти ежедневни евикции на наематели за сметка на краткосрочно отдаване под наем на чуждестранни туристи, които плащат на ден.

Изкушението за собствениците на жилища е значително, тъй като къща на морето – по северните брегове на Атина например, или в близост до един или много от големите музеи или археологически обекти може да достигне цена от 50-60 евро на ден, което е много над сумата, която собствениците биха спечелили от месечно отдаване под наем.

Според последните налични данни от Airbnb има около 30 хил. имота под наем в Гърция. Като се добавят жилищата, отдавани под наем чрез други сайтове, оценките са, че общият им брой е над 50 хил. в цялата страна. В случая с Airbnb ръстът на цифрите спрямо миналата година е забележителен от близо 135%. Растежът на този пазар не показва признаци за отслабване, пише Investor.bg.

Професионалистите в сектора твърдят, че огромното предлагане се дължи на закон, приет миналия ноември, който позволява на собствениците да предлагат имотите си на туристи, без да имат нужда от лиценз от Гръцката национална организация по туризъм, при условие че периодът на отдаване е по-кратък от 30 дни.

Въпросът, който се появява сега, е дали ще бъдат предприети някакви стъпки, с които да се гарантира, че собствениците спазват някои основни регулации, свързани с услугите, сигурността и чистотата. Вече са започнали да се появяват специализирани компании за управление на собствеността, действащи от името на собствениците, които искат да рекламират къщите или апартаментите си на популярни платформи за туристически наеми.

Недостатъкът на всичко това е активното укриване на данъци, като професионалните брокери казват, че повечето собственици на имоти „забравят“ да обявят доходите си от наеми, макар че законът изисква всички да бъдат регистрирани в данъчната система.

Затова, освен ако клиентите не си поискат фактура, явно повечето собственици с радост обявяват 1-2 наема от общо 30, които може да са имали за годината.

Според оценките на професионалните брокери този нов пазар ще лиши държавната хазна от данъчни приходи за около 700-800 млн. евро тази година.

Последни новини
Още от Новини