Rio Tinto затваря диаматена мина заради кризата

143-годишният добивен гигант намалява разходите

Една от мините на Rio Tinto в Монголия. Снимка: Taylor Weidman/Bloomberg Една от мините на Rio Tinto в Монголия. Снимка: Taylor Weidman/Bloomberg

Rio Tinto Group обяви, че прекратява проекта за диамантената си мина Bunder в Централна Индия до края на годината на фона на опитите на втората най-голяма добивна компания в света да съкрати разходите, съобщава Bloomberg.

В изявление дружеството обяви, че ще работи с индийските власти за възможността друг инвеститор да поеме проекта Bunder.

Въпреки че намиращата се на около 500 км от столицата Ню Делхи мина беше открита още през 2004, разработването ѝ бе възпрепятствано заради забавени разрешителни от страна на индийското правителство, свързани с опазване на околната среда.

Rio Tinto планираше да започне добив през 2019, след като миналата година бившият изпълнителен директор Сам Уолш притисна индийския премиер Нарендра Моди да издаде необходимите документи. 

След решението на компанията да се откаже от проекта тя остава да работи с две диамантени мини - Argyle Diamond Mine в Западна Австралия и Diavik в Канадските северозападни територии.

В началото на месеца Rio Tinto Group обяви най-ниската си печалба от 2004. Печалбата е надолу с 47% до 1,56 млрд. долара през първото полугодие на 2016 спрямо същото на 2015, когато имаше такава за 2,92 млрд. долара. Средната оценка на седмината анкетирани от агенцията анализатори бе за печалба от 1,56 млрд. долара.

143-годишният добивен гигант намалява разходите, въздържа се от харчене и продава нерентабилни активи в опит да пребори кризата при суровините, разпалена от отслабващия растеж в Китай и пренасищането на пазарите.

Rio Tinto се ръководи от 44-годишния главен изпълнителен директор Жан Себастиян Жак. Той беше директор на поделението за добив на мед преди да поеме управлението на целия концерн от Сам Уолш през юли.

В интервю от юни Жак подчерта визията си да доведе компанията до ръст чрез инвестиции в съществуващи проекти и разширяване на печелившите операции вместо да се фокусира върху сливания и придобивания.

Последни новини
Още от Новини