Петролът: от бичи към мечи пазар

Джефри Ю, ръководител на инвестиционния офис на UBS

Петролни инсталации на Kirkuk Oil Company в Киркук, Северен Ирак. 18/5/2004. Photographer: Staton R. Winter/Bloomberg News Петролни инсталации на Kirkuk Oil Company в Киркук, Северен Ирак. 18/5/2004. Photographer: Staton R. Winter/Bloomberg News

Вторият най-голям производител на петрол в ОПЕК, Ирак обяви, че увеличава износа на петрол с около 5% в следващите няколко дни, след като постигна споразумение за подновяване на доставките от три петролни полета в Киркук.

Кои са структурните елементи, натискащи цените? Как се променя динамиката на цената на петрола? Коментар на Джефри Ю, ръководител на инвестиционния офис на UBS за Bloomberg.

Чуйте го във видеото.

Доставките се увеличават със 150 000 барела на ден с подновяване на износа от находищата в Баба Гордор, Джамбур и Хабаз, каза Фуад Хюсеин, член на петролния и енергиен комитет на провинциалния съвет на Киркук по телефона в неделя за Bloomberg. Трите петролни полета се експлоатират от държавната компания Northern Oil Co, но износът е под контрола на полуавтономното регионално правителство на Кюрдистан.

NOC спря износа от трите находища през март заради спор за плащанията с местното правителство. Новият петролен министър на Ирак Джабар Ал-Луайби, още от първия си ден на поста каза миналата седмица, че вижда начин за решаване на спора с автономните кюрди и премиерът Хайдар Ал-Абади нареди на Министерството на петрола да поднови доставките.

Ирак се бори за увеличаване на износа на петрол тази година. Доставките от северната част на страната бяха намалени заради спора с кюрдите. Износът на Ирак бе 3,71 млн. барела дневно през юли според Международната енергийна агенция, включително петрола, продаван от кюрдите, съобщава Bloomberg.

Последни новини
Още от Новини