Германия с план за гражданска защита за първи път от Студената война

Стратегията включва препоръки към германците

Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Германия подготвя стратегия за гражданска защита за първи път от края на Студената война, съобщава Frankfurter Allgemeine Zeitung. Според изданието планът ще бъде одобрен от правителството в сряда, допълва The Local.

Стратегията включва препоръки към германците да се запасят с достатъчно хранителни продукти и вода за 10 дни, да бъде подобрена издръжливостта на сградите и увеличен капацитетът на здравната система.

Пред AFP говорител на вътрешното министерство потвърди за намеренията на правителството да изготви стратегия за защита на цивилното население, но отказа повече подробности по плановете.

Според германските медии в стратегията, която е в обем от 69 страници, е записано, че вариантът за „конвенционална атака“ срещу територията на страната е малко вероятна, но Германия трябва да бъде достатъчно подготвена в случай на заплаха, която не може да бъде изключена в бъдеще. 

След атентатите през юли в страната все по-често се повдига въпросът за вътрешната сигурност. Преди седмици вътрешният министър Томас де Мезиер предложи проект за нови антитерористични мерки. Една от тях предвижда отнемането на гражданството на германци, които имат двойно гражданство и се бият на страната на „Ислямска държава“.

Берлин прие и пътна карта, с която посочи, че иска да има по-сериозна роля във военни операции в чужбина в рамките на НАТО и ЕС. 

Последни новини
Още от Новини