Треска за апартаменти в САЩ

Малкото свободни жилища, предоставяни под наем захранват строежите на блокове

Бялата линия показва броят строчщи се жилищни блокове в САЩ (в лявата скала), докато жълтата - процентът свободни жилища под наем Източник: Bloomberg Terminal Бялата линия показва броят строчщи се жилищни блокове в САЩ (в лявата скала), докато жълтата - процентът свободни жилища под наем Източник: Bloomberg Terminal

Американските строители не са били толкова заети да изграждат жилищни блокове от 1974. Това е годината след оставката на Ричард Никсън и идването на Джералд Форд на власт. 

Броят на сгради с най-малко пет апартамента в строеж достигна 600 хил. през юли. Това посочват данни на Департамента по търговията, публикувани тази седмица.

Динамичният растеж започна преди четири години. Той съвпадна с намаляващ процент свободни жилища, отдавани под наем до най-ниското ниво от 1985 насам

Всичко това отразява широки изменения в жилищните предпочитания на американците, водени от младите. Все повече големите къщи със зелени морави в покрайнините започват да отстъпват място на еквивалентни по цена, но по-малки апартаменти в центровете на градовете.

Причината - поколения наред американците стоят в безкрайни задръствания по време на сутрешните си пътувания  до работа и младите не желаят този изнервящ живот за себе си. Концентрираната около автомобила култура на САЩ бива все повече отхвърляна от поколението на "милениълите". 

Друг фактор е изборът да наемеш под наем, вместо да купиш. Липсата на стабилна постоянна работа на много млади хора не им дава сигурността, нужна, за да се решат на покупка.  

Последни новини
Още от Новини