МОК: Няма публични пари в Олимпипиадата

Кметът на Рио поиска още средства

Уличен търговец продава суверини от Олимпиадата. Рио де Жанейро, Бразилия. 17 август 2016. Photographer: Dado Galdieri/Bloomberg Уличен търговец продава суверини от Олимпиадата. Рио де Жанейро, Бразилия. 17 август 2016. Photographer: Dado Galdieri/Bloomberg

Шефът на Международния олимпийски комитет каза, че не са използвани публични средства за разходите за игрите в Рио де Жанейро след като местни и национални представители трябваше да се намесят, за да помогнат финансово на организаторите, пише Bloomberg.

„Няма публични пари в организацията на Олимпиадата“, каза президентът Томас Бах на пресконференция в събота, 20 август 2016, ден преди официалната церемония по закриването на игрите.

„Бюджетът на организационния комитет е частно финансиран и няма публични средства за това“.

Коментарите на Бах контрастират с молбата на кмета на Рио тази седмица за допълнително финансиране и се появяват на фона на финансовата криза в организационния комитет.

Организаторите казаха, че целия бюджет от 2,3 млрд. долара за Олимпиадата през август и Параолимпийските игри през септември ще се финансират частно, включително от спонсорства, продажба на билети и грант от МОК.

 

Кметът на Рио Едуардо Паес тази седмица поиска 150 млн. реала от Рио де Жанейро и правителството каза, че държавни компании ще осигурят още 100 млн. реала спешно финансиране след сериозните бюджетни икономии, които заплашиха Параолимпийските игри. Те ще се проведат в режим на икономии, без някои обекти и медийни съоръжения.

Параолимпиада

Организационният комитет на Рио не раздели бюджета двете събития и се затрудни сериозно в последната година, за да изпълни обещанието си да ги финансира само частно. Мащабът на кризата бе оповестен от Международния параолимпийски комитет в последните дни. Организацията каза, че участието на над 50 страни е поставено под съмнение, защото разходите за пътуване от 8 млн. долара за участниците са били забавени повече от месец.

„Никога преди в 56-годишната история на Параолимпийските игри не сме били изправени пред такива обстоятелства“, каза президентът на Международния параолимпийски комитет сър Филип Крейвън.

Рио похарчи милиарди за нови стадиони и транспортна инфраструктура, за да се подготви за първата Олимпиада в Южна Америка и накрая сметката се очаква да се увеличи до 15 млрд. долара. Тези средства бяха осигурени от частни и обществени източници.

Игрите в Бразилия се провеждат в ситуация, за която никой не подозираше, когато Рио избран за домакин през 2009. Президентът Дилма Русеф бе отстранена от власт и е изправена пред импийчмънт в Сената, а страната изпадна в най-тежката рецесия от десетилетия, пише Bloomberg.

Шефът на МОК каза, че игрите са дали тласък на Рио – градът и жителите му са били пренебрегвани след избирането на Бразилия за столица през 1960.

„Представете си, че ситуацията продължи както преди“, каза Бах. „След това си представете къде е днес Рио. Затова съм абсолютно убеден, че историята и може би кариоките от утрешния ден ще говорят за Рио де Жанейро преди игрите и след това“.

Последни новини
Още от Новини