Експлозия по време на сватба в Турция

Властите обявиха врзива за терористичен акт

Газиантеп след атентата. 20 август 2016. Снимка: Хабер Тюрк Газиантеп след атентата. 20 август 2016. Снимка: Хабер Тюрк

ЪПДЕЙТ 21 август, 10:00ч.: Броят на жертвите и ранените през нощта се увеличи.

30 души бяха убити, а около 94 – ранени при взрив по време на сватбена церемония на открито в събота вечерта, 20 август 2016 в Газиантеп, Южна Турция, съобщиха турските власти.

Непоследствено след нападението валията на провинцията Али Йерликая, според когото става дума за терористичен акт, съобщи Анадолската агенция.

Взривът избухна към 23:00 ч. местно време.

Депутат от управляващата Партия на справедливостта обяви, че за атентата се подозират членове на Ислямска държава, съобщи Хабер Тюрк.

Според Анадолската агенция бомбата е била взривена в квартал Акдере, Шахинбей, в Газиантеп.

Нападението става малко повече от месец след неуспешния опит за преврат в Турция на 15 юли 2016, за който президентът Ердоган обвинява привържениците на мюсюлманския духовник Фетулах Гюлен, живеещ в изгнание в САЩ. Анкара поиска екстрадицията му.

Газиантеп се намира на около 50 км от границата със Сирия.

В района се намират едни от най-големите лагери за бежанци в Турция, посетени от германския канцлер Ангела Меркел през април 2016.

 

Турция ще поеме по-активна роля в Сирия в следващите 6м.

По-рано през деня в събота турският премиер Бинали Йълдъръм каза, че неговата страна ще заеме по-активна позиция в Сирия.

В Истанбул Йълдъръм каза пред репортери, че докато сирийският президент Башар Асад може да има роля във временното управление на страната, той няма място в него в бъдеще, съобщи Хюриет.

„Турция ще бъде по-активна по сирийския въпрос в близките 6 месеца като регионален играч.

Това означава да не позволим Сирия да бъде разделена на етническа основа, това за Турция е от критично значение“, каза Йълдъръм.

Той добави, че Русия и САЩ „виждат, че Асад не може да има роля в сирийското бъдеще“.

Последни новини
Още от Новини