ING повиши прогнозите си за икономическия растеж на България

Банката очаква ръст от 2,8% на българската икономика през 2016 и от 3% през 2017

Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News

Холандската банкова група ING повишава прогнозата си за икономическия ръст на България от 2,4% до 2,8%, съобщава Investor.bg, позовавайки се на данни в информационния терминал на Bloomberg.  

„Преразгледахме прогнозата си за ръста, тъй като частното потребление е достатъчно силно, за да се компенсира по-слабото търсене на българския износ“, пояснява ING в изявление по електронната поща. 

Бюджетният излишък от 3,4% от БВП в края на първото полугодие е „важен стимулен буфер за останалата част от годината, а усвояването на средствата от ЕС се представя добре“, пояснява още кредитната институция.

ING ревизира нагоре и прогнозата за растежа на българската икономика през 2017 до 3% от предишната си прогноза за ръст от 2,7%.

„Плановете на правителството за кандидатстване за влизане в еврозоната след успешната проверка на качеството на активите на местните банки може обаче да не „получи положителен сигнал от европейските власти, които са засегнати от безкраен поток от кризи", се казва още в становището на банката.

През второто тримесечие на 2016 българската икономика ускори леко темпото си и нарасна с 3% на годишна база спрямо ръста от 2,9 на сто на годишна база през първите три месеца на годината. В периода април-юни 2016 българската икономика отново нарасна с 0,7% на тримесечна база – с колкото се покачи и през първото тримесечие, показват данните на националната статистика.

Припомняме, че по-рано през тази година редица други институции също повишиха очакванията си за представянето на конюнктурата в страната ни.

Така например италианската UniCredit ревизира в положителна посока прогнозата си за ръста на икономиката на България до 3,4% през 2016 и до 3,6% през 2017 и очаква среден растеж на износа през двете години от 5% годишно.

Прогнозата на UniCredit за прираста на българския брутен вътрешен продукт е по-оптимистична в сравнение с консенсусните оценки и е ревизирана нагоре спрямо предходната, представена по време на конференцията за ЦИЕ на списание Euromoney през януари. Тогава трезорът предричаше 3% ръст за тази и забавяне до 2,9% през следващата година. Като цяло най-голямата банка в ЦИЕ по размер на активите, която е представена у нас чрез УниКредит Булбанк, обрисува оптимистична оценка за състоянието на региона. 

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) също повиши очакванията си и прогнозира, че през 2016 и 2017 българската икономика ще расте с по 2,5%.Оценката за тази година е ревизирана в положителна посока, като ако се сбъдне, растежът ще бъде малко над, но близо до средния за региона на Югоизточна Европа. За сравнение – в предишната си прогноза, оповестена през ноември 2015, ЕБВР очакваше, че брутният вътрешен продукт (БВП) на България ще се увеличи с 2 на сто. Сега за пръв път има очакванията и за прираста на икономика на България през 2017. Темпото от 2,5% би било по-бавно от регистрираните през 2015 3%.

Икономиката на България ще нарасне с 2,2% през 2015 година благодарение на силния износ и публичните инвестиции, сочи пък от своя страна зимната прогноза на Европейската комисия.

Последни новини
Още от Новини