Депозитите на аржентинците в долари нарастват със 31%

Очакванията за края на възходящата тенденция при песото стимулират търсенето на долари

Движение на аржентинското песо и изменение на депозитите в долари от началото на 2016. Снимка: Bloomberg Terminal Движение на аржентинското песо и изменение на депозитите в долари от началото на 2016. Снимка: Bloomberg Terminal

Аржентинците купуват колкото е възможно по-голямо количество долари, депозирайки ги в местни банки, след като анализатори и икономисти предупредиха за края на възходящото движение на песото преди края на годината. Депозитите в долари в банките в Аржентина са скочили със 31% от началото на 2016, сочат данни на Аржентинската централна банка.

Аржентинското песо поскъпва със 7% от февруари насам, когато валутата се срина до рекордно дъно от 15,8 песо за долар. Според средната оценка на икономисти, анкетирани от Bloomberg, песото вероятно ще загуби 7,7% от покупателната си сила до декември. 

"Централните банки не трябва да жертват мандата си за борба с инфлацията за постигането на други краткосрочни цели", коментира президентът на Аржентинската централна банка в свое изявление, поместено на уеб страницата на финансовата институция.

Централната банка на Аржентина ще продължи да има позитивни лихвени проценти, като нейният фокус ще бъде насочен към справяне с високата инфлация. Финансовата институция очаква инфлацията да се забави до 12%-17% на годишна база през следващата година, достигайки 5% на годишна база през 2019. 

 

Последни новини
Още от Новини