Меркел: Нищо не оправдава вдигането на санкциите над Русия

Германия настоява за изпълнение на Минските споразумения

Комбайни на Kernel Holding SA във Варва, Украйна. 26 юли 2016. Photographer: Vincent Mundy/Bloomberg Комбайни на Kernel Holding SA във Варва, Украйна. 26 юли 2016. Photographer: Vincent Mundy/Bloomberg

Германският канцлер Ангела Меркел каза на 19 август, че нищо не оправдава вдигането на икономическите санкции, наложени над Русия, на фона на липсата на изпълнение на ангажиментите на Москва в споразуменията от Минск за кризата в Украйна, съобщава Фигаро.

Вестникът цитира интервю за пресгрупата RND, в което германският канцлер припомня, че Русия провокира голяма криза, анексирайки Крим през март 2014 и подкрепяйки сепаратистите в Източна Украйна.

„Европа трябваше да реагира на това нарушение на основните принципи”, каза Меркел.

На фона на влошения климат между Киев и Москва, Меркел каза, че френският президент Франсоа Оланд и самата тя работят „с всички сили”, за да накарат Украйна и Русия да изпълнят Минските спорезумения, договорени от двамата европейски лидери. Минск, каза Меркел „остана единствена отправна точка за бъдещето на санкциите”.

 

Минските споразумения

Според Минските споразумения до края на 2015 Киев трябваше да проведе конституционна реформа, децентрализация и да приеме закон за особен статут на Донецка и Луганска област, съобщава РИА Новости.

Според Кремъл Киев или не желае да изпълни споразумението, или не може.

Москва смята за абсурд обвързването на санкциите с изпълнението на споразуменията от Минск, защото Русия не се смята за част от конфликта, пише РИА.

 

Украйна

Президентът на Украйна предупреди за възможна инвазия от страната на Русия, опъвайки допълнително нервите, които са на краен предел, след като руският му колега Владимир Путин обвини своя съсед миналата седмица в прилагане на „терористични” тактики в Крим, съобщава Bloomberg.

Сигуацията в Източна Украйна се влошава и военните може да повикат запаса, ако напрежението се засили, каза на 11 август Петро Порошенко. „Вероятността от ескалация на конфликта остава голяма”, каза в ТВ обръщение Порошенко, цитиран от Bloomberg.

„Не изключваме мощна руска инвазия”.

Американските военни представители, които отблизо наблюдават движенията на руските военни части и оборудване от 2г. казват, че не са открили признаци на непосредствена заплаха, съобщава WSJ, цитирайки неназован висш военен представител на САЩ.

Дълг

Украйна има да плаща по-висока премия от Ирак, след като президентът Петро Порошенко предупреди за потенциална инвазия от Русия, съобщи Bloomberg. Рейтингът и на двете страни е 6 степени под инвестиционното ниво на S&P.

Последни новини
Още от Новини