Турция става ахилесова пета на НАТО

Ген. Съби Събев във В развитие, 18.08.2016

Ген. Съби Събев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Ген. Съби Събев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Турция става ахилесова пета на НАТО с политическите турбуленции в нея и острия тон спрямо САЩ. Това каза ген. Съби Събев в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки.

САЩ притежава тактически ядрени средства, разположен в няколко държави в Европа, авиационни бомби, които имат задържащ характер, каза ген. Събев. "Те трябва да бъдат в сигурни държави и да бъде гарантирано тяхното съхранение и специалния режим, в който са поставени".

"Ядрените оръжия, които се намираха в база Инджирлик в периода на Студената война бяха около 50. Сега може би са останали между 20 и 30".

По думите на генерала може би един от вариантите, които САЩ предвиждат, е да предложат на Румъния да преместят там своите тактически ядрени средства, но" очевидно междудържавни разговори може би не са водени".

"Мисля, че решението на САЩ е правилно, а допускам и хипотеза в последната среща между Ердоган и Путин да има договорка Турция да направи необходимото за изведеждане на американските ядрени средства от нейна територия".

Дали тези ядрени средства могат  да бъдат заменени от руски на турска територия? Какво ще се случи, ако никоя европейска държава не се съгласи да приеме ядрените средства, които са разположени сега в Турция? По-добър избор ли е Румъния от България, за да бъде превърнат в новия стратегически партньор на НАТО?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Новини