Спекулациите за още стимули от ЕЦБ не са оправдани

Инфлацията през юли достига 0,2%, оставайки на нива далеч под целевото ниво на ЕЦБ от поне 2%

Франкфурт, Германия. 3.07.2016. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Франкфурт, Германия. 3.07.2016. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Официалните представители на ЕЦБ се обединаха около позицията, че тяхната първоначална реакция към резултата от референдума във Великобритания не трябва да подхранва прекомерни спекулации за още стимули, съобщава Bloomberg. 

Широко споделяно беше мнението, че Управителният съвет трябва да потвърди капацитета и готовността си за действие, за да постигне своите цели, използвайки всички налични инструменти по време на своя мандат, като не насърчава неоправдани очаквания за бъдещия курс на парична политика, посочва се в стенограмата от последното заседание на централната банка на 20-21 юли.

Решението на британците да напуснат ЕС засили обещанията от страна на централните банкери в региона, че ще направят каквото е необходимо, за да минимизират ефектите от икономическото забавяне. Докато ЕЦБ запази своите стимули непроменени през юли, след като президентът Марио Драги каза, че е твърде рано, за да се оцени влиянието на Brexit върху еврозоната, Английската централна банка анонсира пакет от стимули и понижи основния лихвен процент до рекордно ниското ниво от 0,25%.

Трябва да се покаже предпазлив оптимизъм за състоянието на икономиката на еврозоната и ефективността на мерките на паричната политика на ЕЦБ, които допринесоха до този момент за устойчивата реакция на финансовите пазари към резултата от референдума във Великобритания, посочва се още в стенограмата.

Паричните власти са решили, че е прибързано да дискутира потенциалната политическа реакция „на този етап“. Те призовават европейските правителства да ограничат несигурността, заобикаляща преговорите по излизане на Великобритания от ЕС и предоставят ясна визия за бъдещата посока на съюза.

Главният икономист на ЕЦБ Питър Прает коментира, че ценовият натиск „продължава неубедителния си тренд и остава източник на притеснение“.

Инфлацията през юли достига 0,2%, оставайки на нива далеч под целевото ниво на ЕЦБ от поне 2%, докато базисната инфлация е около 0,9%.

 

Последни новини
Още от Новини