Турция освобождава 38 хил. затворници

Мярката не засяга осъдени за убийство или тероризъм

Митинг в Истанбул, 24 юли 2016. Photographer: Kerem Uzel/Bloomberg Митинг в Истанбул, 24 юли 2016. Photographer: Kerem Uzel/Bloomberg

Турция ще освободи 38 000 затворници, осъдени преди 1 юли, т.е. преди неуспелия опит за преврат в средата на юли, гласи декрет, подписан от министъра на правосъдието Бекир Боздаг, съобщава АФП.

Предсрочното освобождаване „не е амнистия” и „засяга престъпления, извършени преди 1 юли”, но не и убийства, терористични актове, домашно или сексуално насилие, съобщи Боздаг в поредица от туитове.

 

Ще бъдат освободени затворници, на които остава да излежат под 2г. от присъдата.

Мярката изключва лица, осъдени за участие в опита за преврат на 15 юли, за който Анкара обвинява Фетулах Гюлен, който живее в изгнание в САЩ. Гюлен отрича участие в заговора, а Турция настоява за екстрадирането му.

Около 35 000 души бяха задържани след опита за преврат в Турция, а над 17 000 бяха арестувани, сред тях войници, полицаи, съдии и журналисти. Десетки хиляди други, заподозрени във връзки с организацията на Гюлен бяха освободени от работа в съдебната система, медиите, образованието, здравеопазването, армията и местната власт.

 

Германски доклад

Германия смята Турция за платформа за ислямистки организации, съобщи Bloomberg, цитирайки обществената германска телевизия ARD. Заключението на изтеклия таен вътрешен доклад може да усили напрежението между канцлера Меркел и президента Ердоган, пише Bloomberg.

Правителствената позиция, основаваща се на германски разузнавателни данни бе разкрита в секретен отговор на Министерството на вътрешните работи до опозиционната лява партия, съобщи ARD във вторник вечерта /16 август 2016/. Вътрешното министерство потвърди, че отговорът е бил пратен, но без да разкрива детайли за съдържанието му. Ведомството добави, че поради „чиновническа” грешка оценката не е била одобрена преди това от Министерството на вътрешните работи.

Докладът включва информация за увеличените връзки между управляващата Партия на справедливостта и други регионални ислямистки групировки, включително египетските Мюсюлмански братя, сирийски опозиционни групи и палестинските милиции Хамас, които са смятани за терористични организации от САЩ, ЕС и Израел, съобщава Bloomberg.

 

Турция осъди „нечестния манталитет” на Германия заради разпространения от ARD правителствен доклад.

„Обвиненията са нова демонстрация на безчестния манталитет, който от известно време се опитва да отслаби страната ни, визирайки президента и правителството ни”, коментира МВнР на Анкара, цитирано от АФП.

Последни новини
Още от Новини