ОПЕК е напът да постигне споразумение за замразяване на добива

Саудитска Арабия, Иран, Ирак и Русия достигат нивото си на максимум производство, смята бивш председател на ОПЕК

Логото на ОПЕК по време на 169-ото заседание на организацията във Виена, 2/6/2016. Photographer: Akos Stiller/Bloomberg Логото на ОПЕК по време на 169-ото заседание на организацията във Виена, 2/6/2016. Photographer: Akos Stiller/Bloomberg

Според бившия председател на ОПЕК Шахиб Хелил огранизацията е близо до постигането на сделка за замразяване на добива на петрол с други производители в Алжир през следващия месец, съобщава Investor.bg

Макар че подобна инициатива пропадна през април, сега може да бъде постигнато споразумение, тъй като Саудитска Арабия, Иран, Ирак и Русия, която не е член на ОПЕК, произвеждат на или близо до максималния си капацитет, каза Шахиб Хелил в интервю за Bloomberg Television. Хелил беше начело на ОПЕК през 2008 - последният път, когато организацията намали добива си, като решението бе обявено именно в Алжир през декември същата година.

„Всички условия за споразумение са налице“, каза Хелил във Вашингтон. „Вероятно сега е моментът, тъй като повечето големи страни като Русия, Иран, Ирак и Саудитска Арабия достигат нивото си на максимум производство. Всички те си спечелиха пазарния дял, който можеха да спечелят“.

Макар че цените на петрола се вдигат, откакто ОПЕК обяви, че ще проведе неформални разговори в алжирската столица следващия месец, анализатори от UBS до Commerzbank се съмняват, че ще се стигне до сделка за замразяване, а коментарите от Саудитска Арабия и Нигерия поддържат очакванията ниски. Разговорите през април се провалиха, след като Саудитска Арабия настоя Иран да ограничи производството си - условие, което страната отхвърли, тъй като накърнява износа ѝ, доскоро възпрепятстван от санкциите.

Докато производителите добиват почти на максимален капацитет, влиянието от всяко споразумение за предотвратяване на допълнителен ръст в основата си ще бъде „психологическо“, каза Хелил. Това обаче все пак ще бъде от полза за пазара, твърди алжирецът, който бе енергиен министър на страната от 1999 до 2010.

Световното презасищане от петрол вече изчезва, а пазарите вероятно ще достигнат „пълен баланс“ следващата година, допълни още Хелил.

Последни новини
Още от Новини