Поскъпналите британски акции стимулирани от ниски доходности по облигациите

Джонатън Белс, директор инвестиции в Stanhope Capital, коментира:

Лондонска фондова борса. Лондон, Великобритания. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Лондонска фондова борса. Лондон, Великобритания. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

 

Еднократен провал на търга за купуване на облигации може да се разглежда като нещастна случайност, но ако Английската централна банка не се справи за втори път, това няма да бъде подминато толкова лесно. Централна банка на Англия не успя да намери достатъчно продавачи на дългосрочни държавни ценни книжа през първата седмица на своята програма за разширени количествени улеснения и във вторник виждаме че централната банка отново търси 1,17 милиарда паунда (1,5 милиарда долара) дълг, дължим от повече от 15 години.

Докато покупките на облигации с по-кратък падеж привлякоха изобилие от оферти, по-дългосрочния дълг е собственост предимно на пенсионни фондове и застрахователи, които, според анализаторите, е по-малко вероятно да продават.  

Английската централна банка очаква е инфлацията да се повиши до 2.5%, каза Белс, като коментира че инфлация от 2% в повечето западни страни е нещо напълно комфортно и не гледа на това като на проблем. Той уточни че е по-малко притеснен за британската икономика от много други хора в момента:

 

 

Последни новини
Още от Новини