BHP Billiton записа рекордна загуба

Печалбата на компанията се е сринала с 81%

Снимка: Carla Gottgens/Bloomberg Снимка: Carla Gottgens/Bloomberg

BHP Billiton - най-голямата миннодобивна компания в света - записва рекордна загуба от $4,6 млрд. в резултат на неефективни проекти в шистовата индустрия, язовирно бедствие в Бразилия и срива на цените на суровините. Въпреки това, компанията очаква паричните приходи да нараснат повече от 2 пъти тази година, съобщава Investor.bg

BHP Billiton заяви, че очаква съкращаването на разходите и намаляването на нетния дълг да генерира над $7 млрд. свободни парични потоци в годината до края на юни 2017 при сегашните цени на желязната руда, медта, въглищата, петрола и газа.

„Макар че се очаква цените на суровините да останат ниски и волатилни в краткосрочен до средносрочен план, убедени сме в дългосрочните перспективи пред суровините, особено по отношение на петрола и медта“, заяви главният изпълнителен директор Андрю Макензи.

Без отписвания и такси за $7,7 млрд. основната печалба все пак се е сринала с 81% до $1,2 млрд. за годината до края на юни 2016 от $6,4 млрд. преди година, ударена от слабите цени на основните суровини.

Основната печалба е най-слабата от сливането на BHP Billiton през 2001, но все пак е по-добра от очакванията на анализаторите за около $1,1 млрд.

В отговор на трудните пазари BHP, подобно на Rio Tinto, през февруари се отказа от дългосрочната си политика никога да не намалява дивидентите си и вместо това заяви, че оттогава ще изплаща поне 50% от основната печалба.

Компанията обяви годишен дивидент от 30 цента на акция, което според нея е минимумът при сегашната нова политика. Очакванията на анализаторите бяха малко по-високи – около 32 цента на акция.

Нетният дълг е нараснал леко от декември до $26,1 млрд., което е повече от прогнозите на анализаторите за $25 млрд. BHP обаче обяви, че очакванията ѝ са нетният дълг да се понижи през финансовата 2017. 

„Продължаваме да преследваме скрити възможности, полезни за капитала, които ще подкрепят растежа на обема до 4% през следващата година, без да се включват континенталните ни активи в САЩ, където продължаваме да забавяме дейността, за да постигнем максимална стойност“, каза Макензи във връзка с шистовия си петролен и газов бизнес в страната.

Последни новини
Още от Новини