България на 38-о място по иновации в света

GII2016 - глобалният индекс на иновациите публикува класацията си

Участници в манифестацията за 24 май 2016. София. Снимка: BloombergTVBulgaria Участници в манифестацията за 24 май 2016. София. Снимка: BloombergTVBulgaria

България е на 38-о място по иновации сред 128 страни в Глобалния иновационен индекс за 2016 на Световната организация за авторско право WIPO.

Четири страни – Япония, САЩ, Великобритания и Германия са откроени за „иновационно качество”, топ индикатор, оценяващ броя на университетите, научните публикации и заявките за международни патенти. Китай се придвижва на 17-о място по иновационно качество и става лидер сред икономиките със средни доходи за този индикатор, следван от Индия, която изпреварва Бразилия.

Проучването е направено от изследователи на WIPO, университета Корнел, INSEAD и публикувано на 15 август 2016.

„Инвестициите в иновации са от критично значение за дългосрочния икономически ръст”, каза на пресконференцията директорът на WIPO Френсис Гури.

„В сегашния икономически климат откриването на нови източници на растеж и използването на възможностите на глобалните иновации са приоритет са всички участници”.

 

Европа

15 от първите 25 икономики в индекса на най-иновативните страни за 2016 са от Европа.

Първа е отново Швейцария, за шеста поредна година. След нея е Швеция /2/ и Великобритания /3/. В първите 10 са Финландия, Ирландия, Дания, Холандия и Германия.

Европа се възползва от сравнително силните институции и добре развита инфраструктура, като има възможност за подобрение в бизнес средата и технологиите. Европа се справя особено добре в областта на околната среда, достъпът до обучение по компютри в училище и продължителността на образованието. В същото време има възможност да се подобри развойната дейност, финансирана от бизнеса, чуждестранните компании, износа на високи технологии и заявките за международни патенти, заключава докладът.

Последни новини
Още от Новини