Защо Maersk не поръчва нови кораби

Робърт Ван Тройен, гл. изп. директор за Азия на Maersk Line

Контейнеровозът Morten Maersk на A.P. Moeller-Maersk напуска пристанището Феликстоу във Великобритания на 2 април 2015. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg Контейнеровозът Morten Maersk на A.P. Moeller-Maersk напуска пристанището Феликстоу във Великобритания на 2 април 2015. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Датският конгломерат A.P.Moeller-Maersk, притежаващ най-голямата компания за контейнерни морски превози в света, се тревожи от потенциална промяна в политиката на САЩ, заплашваща да намали глобалната търговия, съобщава Bloomberg.

Докато Maersk приема, че без значение от изхода от изборите за президент на САЩ, те вероятно „няма да се отразят на договорите, които имаме и на работните места, които осигуряваме в страната”, Тронд Уестлай, главен финансов директор, казва, че всякакви стъпки към повече протекционизъм биха навредили на глобалния икономически растеж.

„Като цяло търговските бариери отслабват глобалния растеж”, каза Уестлай в интервю по телефона за Bloomberg.

„Ниските търговски бариери не само помагат на ръста в търговията, но и на икономическия растеж”.

Maersk пренася около 15% от произведените стоки, транспортирани по света всяка година, което я прави най-голямата компания за контейнерни превози.

Робърт Ван Тройен, гл. изп. директор за Азия на Maersk Line коментира резултатите, глобалната търговия, напускането на 10 китайски пристанища, и прогнозата за втората половина от годината в интервю за Ришаат Саламат от Bloomberg в предаването "Trending Business" на 15 август 2016.

"Смятаме, че в момента можем да се справим с корабите, които имаме. Но това може да се промени с промените в прогнозите за растеж", каза Ван Тройен.

Чуйте цялото интервю във видеото.

 

Последни новини
Още от Новини