Юнкер се връща към идеята за минимална работна заплата в ЕС

ЕК възражда идеята за нов стълб на европейските социални права

Жан-Клод Юнкер - председател на ЕК. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Жан-Клод Юнкер - председател на ЕК. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

След като вниманието на Европейската комисия вече не е обсебено изцяло от Brexit, вниманието на политиците се насочва към промени в социалната политика на Европейския съюз, пише Politico, цитиран от Investor.bg. 

Факторът Великобритания, който спираше промените в тази област, вече не стои на дневен ред и ЕК планира мерки, в които на преден план излизат минималната работна заплата в ЕС и законодателството за равенството между половете, допълва изданието.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер ще настоява и за увеличаването на социалните права, които да отговаря на променените реалности на трудовия пазар. Досега Юнкер се бореше за реализацията на три споразумения за свободна търговия, както и за изпълнението на мерките за икономически растеж.

Идеята не е нова - Юнкер поиска нов стълб на европейските социални права още в речта си за състоянието на Съюза през септември 2015 година, но идеята беше погребана от дебатите около референдума във Великобритания. Междувременно пък синдикатите в общността не крият своето огорчение от липсата на действия в тази сфера.

Анализатори коментират пред Politico, че всъщност Великобритания е един от големите опозиционери на идеята за нови социални права или трудово законодателство, включително за отпуск за отглеждане на деца, пенсионна реформа и за заплащането в ЕС. Сега обаче тези планове могат и да бъдат прокарани.

Всъщност, въпреки нежеланието на Лондон, ЕК не се отказваше от предложения за промени в социалната среда. През март ресорният комисар Мариан Тейсен в съобщение до останалите европейски институции предложи инициатива за минимална заплата, но за страните от еврозоната, нови правила за качествено образование и мерки, които да гарантират защита от дискриминация. Част от тях не само ще бъдат заложени в Договора за ЕС, но и в Европейската харта за фундаменталните права, допълва още Politico.

Изданието обаче е категорично, че има опасност ЕК да навлезе прекалено навътре в чувствителните теми за заплатите, пенсиите и помощите за безработица. Тепърва ще се види как правителствата ще реагират на тази нова политика на Еврокомисията.

В Брюксел са оптимисти – идеята за минималната работна заплата получи най-сериозни критики от Словакия, Полша и Чехия. В същото време същите тези държави настояват Германия да промени своите правила за минимално заплащане, защото пречи на развитието на бизнеса в техните държави.

Затова и в ЕК смятат, че в крайна сметка ще се стигне до споразумение за общи европейски правила в тази сфера.

Последни новини
Още от Новини