Унгария ще въвежда икономически стимули

Водещо било желанието да не изостава от България, Полша, Румъния и Словакия

Михали Варга, министър на икономиката на Унгария. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg Михали Варга, министър на икономиката на Унгария. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Унгария се готви да представи пакет от мерки за стимулиране на икономиката. Това е заявил министърът на икономиката в Унгария Михали Варга в изявление за ежедневника  Magyar Hírlap. Крачката ще бъде направена "през есента", като целта е  да се вдигне на икономическия растеж над 3% през следващите години, заявява Варга.

Брутният вътрешен продукт на Унгария е отбелязал ръст от 2,6% през второто тримесечие. Ръстът е над очакванията, но "изостава от региона". Споменатите от министъра държави, от които Унгария не иска да изостава са България, Полша, Румъния и Словакия.

Правителството на премиера Виктор Орбан, който е изправен пред избори през 2018 г., се е насочило към 2,5% ръст за 2016. "Тази цифра все още е постижима", заяви Варга, "ако намалеят насрещните ветрове, наблюдавани през първите шест месеца на тази година".

Правителството вече сигнализира планове за някаква форма на мерките за стимулиране, за да се подкрепи икономиката, а Варга потвърди, че планове вече са в своята "крайна фаза на оформяне".

Според вестник Magyar Idok Варга заявява, че Будапеща работи по редица стъпки, включително реформи в областта на заетостта, за да се постигне ръст на БВП от порядъка на 3 до 5 на сто през следващите години.

Целта на Унгария е да намали безработицата до около 3 процента от сегашните 5. Това ниско ниво обаче включва и 232 200 души, заети в програми за обществено строителство, както и 116 700 души, работещи в чужбина.

Министърът заяви, че правителството работи за справяне с недостига на работна ръка в определени сектори чрез програми за обучение и реформи. По думите му инвестициите във фармацевтични продукти, химическата индустрия, възобновяемата енергия и туризма също могат да дадат тласък на икономиката.

Последни новини
Още от Новини