Клаузата за Brexit може да стои заключена до края на 2017

Няма инфраструктура, за да бъдат наети хората, необходими за преговорите, твърдят министри

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Задействането на клаузата от Лисабонския договор за Brexit вероятно няма да се състои преди есента на 2017 година, а напрежението между министрите, които са евроскептични във Великобритания се обостря, пише Investor.bg, позовавайки се на  в. "Сънди таймс". 

Причината за отлагането на излизането от европейската общност са трудностите, пред които е изправена администрацията във Великобритания, както и предстоящите избори във Франция и Германия. 

Правителството на Тереза Мей каза, че има намерение да задейства член 50 от Лисабонския договор в началото на 2017 г. Прибягването до този член отваря период от две години на преговори, в края на които страната напуска ЕС. Това означава, че задействане на член 50 в началото на идната година ще означава ефективно напускане на Великобритания от ЕС в началото на 2019 г.

Но британските министри са предупредили вече висшите ръководители на финансовия сектор в лондонското Сити, че задействането на член 50 може да стане в края на 2017 г, което ще означава и ефективно излизане от ЕС в края на 2019 г., пише изданието, като се позовава на източник, говорил с двама британски министри. 

Министрите мислят, че задействането на член 50 може да се отложи за есента на 2017 г. Те казват, че няма необходимата инфраструктура за хората, които ще трябва да бъдат наети с оглед на преговорите за Brexit. Те казват, че дори не знаят кои са правилните въпроси, които трябва да се зададат, когато най-накрая ще започнат преговорите с Европа, казва източникът.

В резултат на референдума за Brexit на 23 юни новият британски премиер Тереза Мей създаде поста на министър за Brexit. Той беше поверен на Дейвид Дейвис, който досега е наел само половината от персонала, от който ще има нужда. Друго министерство, това на международната търговия, ръководено от Лиам Фокс, също трябва да наеме бързо опитни експерти, защото сега разполага само с шепа добри преговарящи.

Същевременно друг източник от британското правителство казва, че графикът за изборите във Франция и Германия също поражда известни трудности за плановете за Brexit на Великобритания.

В преговорите ще участват лидерите на страните членки. Президентските избори във Франция са насрочени за 23 април и 7 май догодина, а федералните избори в Германия ще бъдат догодина на през есента.

Британският в. "Дейли телеграф" пък съобщава, че Лиам Фокс и министърът на външните работи Борис Джонсън спорели за това кой да контролира ключови части от британската външна политика. Фокс дори пратил писмо до Тереза Мей, в което казвал, че британската търговия с други страни няма да процъфти, ако отговорността за бъдещето на политиката в тази насока остане във външното министерство.

В писмото Фокс настоявал неговото ведомство да отговаря за външните икономически връзки с други страни, а ведомството на Джонсън да се съсредоточи върху дипломацията и сигурността, в това число и надзора на контраразузнаването и на службата за следене на електронните комуникации.

Според източници Тереза Мей е отхвърлила искането на Фокс. Но то говори за значително напрежение между евроскептичните министри в новото правителство.

Последни новини
Още от Новини