Икономическата сцена - все по-странна

Връзката между икономическото отчаяние и трупането на пари в кеш

Banca Popolare di Vicenza SpA, клон Милан, Италия. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg Banca Popolare di Vicenza SpA, клон Милан, Италия. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

През последните години често се приема, че една от причините за намаляването на лихвените проценти от централните банки е да принудят инвеститорите и компаниите да пренасочат средства от активи с ниска доходност – например облигации или пари в брой, в по-продуктивни инвестиции, които могат да създадат по-добра възвращаемост и растеж, пише Financial Times, цитиран от Investor.bg.

Но икономическата теория не се потвърждава. Преди няколко седмици, например, американската Асоциация на финансовите професионалисти (AFP) публикува проучване сред корпоративните ковчежници. То предполага, че те планират да увеличат, а не да намалят притежаваните от тях парични средства това лято. И наистина, те изглеждат по-ентусиазирани към кеш от всеки друг момент от 2011 г. насам.

Отделно проучване сред инвеститори на Bank of America Merrill Lynch потвърждава тези резултати. През юли най-големите мениджъри на активи в света казват, че държат 5,8% от активите си в кеш. Нивото нараства тази година и сега е достигнало най-високата си точка от ноември 2001 г. след терористичните атаки на 11 септември срещу Световния търговски център. Забележително е, че дори задминава притежаваните пари в брой при паниката след фалита на Lehman през 2008 г.

Каква е причината за това? Един от факторите е, че мениджърите на активи и инвеститорите са песимистично настроени към икономиката и към способността на централните банкери – а и всеки друг, да ускорят инфлацията. Асоциацията на финансовите професионалисти, например, казва, че американските корпоративни ковчежници се оплакват от „хладна местна икономика и продължителна мудност“ на глобалния растеж. Проучването на Merrill Lynch показва, че очакванията за растежа потъват.

Мрачното състояние на икономиката обаче не може да обясни всичко. Нито мениджърите на активи, нито ковчежниците предвиждат пълна рецесия, а още по-малко депресия, подобна на тази от 30-те години, която цените на облигациите може би предполагат. Напротив, през юли „само“ 17% от мениджърите на активи предвиждат някаква рецесия изобщо.

Затова по-вероятно обяснение е, че моделът отразява по-широкоразпространено и дълбоко чувство за несигурност. AFP посочва факта, че ковчежниците изпитват тревоги около Brexit и политическите катаклизми. Проучването на Merrill Lynch сочи, че мениджърите на активи се страхуват изключително много за „геополитическите рискове“ и протекционизма.

Инвеститорите са заблудени от действията на централните банки. Един от най-забележителните детайли в проучването на Merrill Lynch, например, е че наскоро се отчита скок в съотношението на участниците, които очакват, че „поне една централна банка“ ще въведе „хеликоптерни пари“ - раздаване на парични средства в отчаян опит да увеличи цените, през следващата година. Казано по друг начин, мениджърите на активи се страхуват, че политическият небосклон ще става все по-странен. А това е друга причина за страх.

Възможно е да има и лъч надежда в този модел. В крайна сметка както един от водещите американски хедж фондове каза за клиентите си тази седмица – колкото повече инвеститорите трупат средства в активи със суперниска доходност, толкова повече това създава потенциална купчина от неизразходвано парично „гориво“, което може един ден да предизвика възстановяване, ако толкова важната съставка на доверието се завърне.

За сега август е забележителен с новата поредица от странни пазарни сигнали. Миналата седмица Английската централна банка (АЦБ) намали лихвените проценти от 0,5% до рекордно ниските 0,25% и обеща да въведе програма за количествено облекчаване на стойност 70 млрд. паунда.

В резултат на това доходността по държавните облигации във Великобритания, Ирландия и Испания се срина до рекордно ниски нива: при 10-годишните държавни ценни книжа на Великобритания тя сега е на ниво от само 0,56%, а при краткосрочните дори е отрицателна.

По-изумителното е, че общият глобален обем на държавните и корпоративните облигации с отрицателна номинална доходност миналата седмица е нараснал до над 12,6 трлн. долара, сочат данни за Financial Times, събрани от групата за финансови услуги Tradeweb. Това възлиза на почти половината от целия западен държавен дълг. По исторически стандарти това е забележително – най-малкото, защото инвеститорите продължават да купуват тези книжа, макар че ще изгубят пари при изкупуване.

Ако искате допълнителен знак за това колко изкривена е системата, продължава FT, погледнете друг показател, който обикновено не привлича много внимание, тъй като е по-труден за следене: отношението към парите на инвеститорите и ковчежниците.

В момента никой не знае какво може да запази пламъка на доверието и да накара инвеститорите да пренасочат средствата си от активи с ниска доходност към нещо по-продуктивно. Единственото ясно нещо за съжаление е, че искрата вероятно няма да дойде единствено от понижаването на лихвените проценти от централната банка. Или поне не в свят, който вече има облигации с отрицателна доходност за почти 13 трлн. долара – и в който действията на централните банки всеки ден изглеждат все по-малко успокоителни.

Последни новини
Още от Новини