Европейското финансиране ще липсва на британците?

Великобритания обеща да подкрепя британските предприятия и университети

Снимка: Jason Alden/Bloomberg Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Великобритания обеща да подкрепя британските предприятия и университети, които получават милиарди лири годишно от Европейския съюз, след като страната излезе от съюза на 28-те европейски държави.

Проектите, одобрени преди есенното изявление на правителството за бюджета ще получат пълно финансиране, а Министерството на финансите ще вземе мерки по оценка за гарантиране на проекти, подписани по-късно, пише Bloomberg. Това се казва в изявление, публикувано в събота (13.08.2016) на интернет страницата на правителството. Великобритания ще осигури и нивата на селскостопанско финансиране до 2020 г., заявява министърът на финансите Филип Хамънд в изявлението.

"Разбираме, че много организации в цяла Великобритания, които получават финансиране от ЕС, или очакват да бъдат финансирани, искат уверение, че финансовият поток ще продължи ", каза Хамънд. "Ние сме решени да гарантираме, че хората ще могат да разчитат на стабилност и сигурност по отношение на това финансиране в периода до излизането ни от ЕС".

Съобщението идва на фона на факта, че Великобритания ще бъде изправена пред цяла палитра от трудни за изпълнение изисквания от страна на държавите членки на ЕС, когато започнат преговорите. Процесът по напускането на ЕС вероятно ще се окаже дълъг и сложен, ще доведе до несигурност и ще натежи на бизнес инвестициите.

След Brexit около 1 милиард паунда (1,3 милиарда долара) финансови фондове за научни изследвания може да изтекат от програми, разработващи нови лекарства, считат анализатори от Shore Capital Group Ltd. Междувременно британските фермери са изчислили, че загубите им от европейски субсидии ще възлязат на около 3 милиарда паунда годишно.

От 2007 г. до 2013 г. Великобритания е получила 8,8 милиарда евро (9,8 милиарда долара) от европейски фондове за финансиране на научните изследвания, развойната дейност и иновации, сочи Декемврийският доклад за 2015 година на Кралското дружество, позовавайки се на данни от Службата за национална статистика на Великобритания.

Министерството на финансите ще "консултира отблизо" заинтересованите страни, за да се гарантира изпълнението на всякакви текущи ангажименти за финансиране, което служи най-добре на националните интереси на Великобритания, пише главният секретар на Министерството на финансите Дейвид Гок в писмо до Brexit-министър Дейвид Дейвидс с дата 12 август т.г.

„Напускането на ЕС означава, че ще искаме да взимаме собствени решения за това как да съдействаме за постигане на целите, които по-рано са определени за финансово подпомагане от Европейския съюз ", пише Гок.

Последни новини
Още от Новини