Този път Сръбската централна банка не изненада

Основната лихва остава непроменена

Сръбската централна банка. Снимка: Dragac Ciric/Bloomberg News Сръбската централна банка. Снимка: Dragac Ciric/Bloomberg News

Сръбската централна банка остави основната лихва в западната ни съседка непроменена, след като през юли имаше изненадващо понижение. Лихвата по едноседмичните репо сделки остава на ниво от 4%, което гуверньорът Йоргованка Табакович нарича „зоната на нормалността“.

През миналия месец Табакович каза, че не вижда още много пространство за разхлабване на паричната политика. От 2013 насам Сръбската централна банка понижи основната лихва в страната от 11,75% до 4%.

От паричната институция на западната ни съседка казаха, че „ниските базови ефекти за петролните продукти, постепенното увеличаване в съвкупното търсене и постепенното увеличаване в глобалната инфлация“ ще приближат ръста в ценовото равнище в Сърбия до целта на банката.

Решението за лихвите идва в момент, в който премиерът на страната Александър Вучич е изправен пред парламентарен вот на доверие в Белград. Той иска да ореже размера на публичния сектор и да проведе други реформи, подкрепяни от МВФ, докато подготвя страната за членство в ЕС до 2020.

След решението на централната банка сръбският динар поевтиня с 0,05%, като се търгуваше за 123,3249 динара за евро в 13:03 българско време.

Сръбската централна банка каза при понижението на лихвите миналия месец, че инфлацията в страната ще достигне целта от между 2,5% и 5,5% до края на 2016 или в началото на 2017.

Последни новини
Още от Новини