Печалбата на RWE расте с 10%

Анализиторите прогнозираха по-висок ръст

Логото на RWE върху ТЕЦ. Снимка Wolfgang von Brauchitsch/Bloomberg News Логото на RWE върху ТЕЦ. Снимка Wolfgang von Brauchitsch/Bloomberg News

Печалбата на най-големия енергиен производител в Германия – RWE – нарасна с 10% за първото полугодие на 2016, предаде Bloomberg. Изгладената нетна печалба расте до 598 млн. евро ($668 млн.) за шестте месеца, приключили на 30 юни.

Въпреки ръста в печалбата, тя остана под прогнозите на анализаторите, които очакваха тя да достигне 640 млн. евро. Такава беше средната прогноза на петима анализатори, анкетирани от Bloomberg.

Ръстът в печалбата се дължи на по-добро представяне на бизнеса на компанията в сектора на електроцентралите, докато в същото време орязванията на разходите започват да дават резултат, пише Bloomberg.

Най-големият енергиен производител в най-голямата европейска икономика пострада от стратегията на Германия да измести фокуса към вятърна и слънчева енергия. Тази стратегия понижи цените на електричеството при продажба на едро до най-ниските им нива от над 10 години насам, а освен това доведе до допълнителни разходи за обезценки в компаниите, които предлагат комунални услуги в страната.

В резултат RWE отделя своите операции в сферата на възобновяемата енергия, електропреносната мрежа и търговията на дребно в нова компания - Innogy – в която ще продаде дял от 10% през годината.

Германската компания потвърди прогнозата си за печалба от между 500 и 700 млн. евро за годината.

Последни новини
Още от Новини