Гърция готви спешен план за бежанците

Очаква се Алексис Ципрас да предупреди лидерите на ЕС

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Гърция подготвя спешен план за справяне с евентуално увеличение на бежанския поток към страната от Турция, съобщават гръцките медии, цитирани от онлайн изданието EurActiv.com.

Премиерът на южната ни съседка Алексис Ципрас смята да прекъсне почивката си и да проведе срещи с някои от министрите си през почивните дни, предава Investor.bg

Според вестник Тa Nea министърът на миграцията Янис Музала и министърът на отбраната Димитрис Вицас ще работят по плана.

Според официалните гръцки данни миграционните потоци от Турция към гръцките острови са се увеличили след неуспешния опит за преврат в Турция. Това се потвърждава и от последните данни на Международната агенция за миграцията.

Очаква се Ципрас да предупреди лидерите на ЕС, че Атина няма да бъде в състояние да се справи с по-силно увеличение на бежанските потоци от Турция.

Гръцките медии съобщават, че Атина се притеснява от евентуален колапс на споразумението между Брюксел и Анкара за бежанците и търси начин да се подготви за развитието на такъв сценарий.

Гръцкото правителство официално твърди обаче, че никога не е настоявало за план Б на споразумението с Турция.

Засега се знае, че в плана ще бъдат включени мерки за незабавно преместване на част от бежанците по островите в континенталната част на Гърция.

Междувременно Албания изрази загриженост заради увеличението на нелегалния мигрантски поток на гръцко-албанската граница. На 10 август албанската полиция е арестувала 26 афганистански бежанци, от които 18 – непълнолетни лица.

Властите в Тирана проучват сценарий за организирани групи за трафик на хора в Гърция, Албания и Черна гора.

Последни новини
Още от Новини