Путин иска железобетонни гаранции от ЕС за Южен поток

Преговорите с Ердоган са били конструктивни и важни

Снимка: Yorgos Karahalis/Bloomberg Снимка: Yorgos Karahalis/Bloomberg

Виждаме и знаем за желанието на България да се върне в проекта за изграждането на „Южен поток“, но ни трябват „железобетонни гаранции от юридически характер“ от ЕС, за да бъде реализиран. Това заяви руският президент Владимир Путин по време на съвместната пресконференция с турския му колега Реджеп Тайип Ердоганм, цитиран от Investor.bg.

Двамата разговаряха за подновяване на отношенията между Турция и Русия. Една от темите е била енергетиката и по-точно проектът за газопровод „Турски поток“ и АЕЦ „Аккую“, стана ясно от думите на държавните глави.

Владимир Путин подчерта, че Москва е искала да доставя газ на потребителите в Южна Европа по най-прекия път, но Брюксел не е позволил това. Той обясни още, че „Турски поток“ не е алтернатива на „Южен поток“, а е възможност за развитието на отношенията между двете страни.

Ердоган пък подчерта, че Турция е готова да транзитира руския природен газ до Европа.

Турция е един от големите пазари на „Газпром“ в Европа – годишно купува 28 млрд. куб. метра природен газ от Русия. Една от задачите на разговорите днес е била да бъде даден тласък на проекта „Турски поток“, каза още турският президент.

„И смятам, че го постигнахме“, допълни той по време на пресконференцията, предавана пряко по телевизионния канал "Россия 24".

По отношение на АЕЦ "Аккую" Турция ще направи промени в законодателството и проектът ще получи стратегически статут. Това ще ускори работата по него. 

Владимир Путин беше категоричен, че с Ердоган са имали „конструктивни и важни“ преговори. Те обаче не са били съсредоточени единствено в енергийната сфера, а и по отношение на строителството, туризма, промишлеността и възстановяването на доставките на хранителни продукти.

Постепенно ще бъдат отменени всички ограничения, които Москва наложи след свалянето на военния самолет от турските ВВС през ноември 2015. Процесът по възстановяването на търговско-икономическите отношения започна, допълни още руският президент.

Реджеп Тайип Ердоган пък изтъкна, че Анкара иска да възстанови отношенията между двете държави до нивата отпреди кризата. Той нарече разговорите „съдържателни“ и даде гаранции за сигурността на руските туристи в турските курорти.

Срещата се проведе в Санкт Петербург в тежко от политическа гледна точка положение за Турция, отбеляза Владимир Путин преди разговорите. 

Последни новини
Още от Новини